Slovenija: Potpisan sporazum o formiranju vlade lijevog centra

Marjan Šarec, Slovenija
'Ako se Evropska unija raspadne, onda smo svi propali', kazao je Šarec (EPA)

Pet stranaka umjerene orijentacije potpisalo je sporazum o formiranju vlade lijevog centra u Sloveniji, na čelu sa mandatarom Marjanom Šarecom.

“Vjerujem da smo svi dobili ono što želimo i da će vlada postati potpuno operativna za dvije sedmice”, rekao je Šarec, prenosi STA. 

Ove stranke zajedno imaju podršku 43 poslanika u parlamentu koji broji 90 članova, zbog čega su dogovorile saradnju sa partijom Ljevice kako bi mogle da formiraju manjinsku vladu koja bi trebalo da stupi na dužnost sredinom septembra.

Analitičari predviđaju da takva vlada neće biti stabilna, navodi AP.

Mnogo dogovaranja

Pobjednik na junskim izborima – antiimigraciona Slovenska demokratska partija bivšeg premijera Janeza Janše nije uspijela da dobije podršku za formiranje vlade u Sloveniji. 

Definitivna raspodjela ministarskih pozicija i položaja državnih sekretara u ministarstvima bit će poznata iduće sedmice, ali su pozicije šefova stranaka već dogovorene, pa će bivši premijer Miro Cerar sada voditi diplomatiju, dosadašnji ministar vanjskih poslova Karl Erjavec ministarstvo odbrane, a dosadašnji ministar poljoprivrede Dejan Židan postaje predsjednik parlamenta.

Mjesto je nađeno i za bivšu premijerku Alenku Bratušek koja će postati ministrica za infrastrukturu, a njena stranka dobit će još nekoliko važnih mjesta na nižim nivoima.

Izvor: Agencije