Slovenija: Potvrđen raspored prodaje NLB-a

Prodaja većinskog državnog udjela NLB-a obaveza je Slovenije nakon što joj je Evropska komisija odobrila dokapitalizaciju (Arhiva)

Slovenski državni holding (SDH) potvrdio je planove za prodaju 50 posto dionica Nove Ljubljanske banke (NLB) još ove godine, dok će se još 25 posto dionica ponuditi investitorima do kraja 2018. godine. 

Plan će se aktivirati nakon što Evropska komisija, kako se očekuje, još ove sedmice, odobri molbu Vlade da se tri četvrtine njenog udjela u najvećoj slovenskoj banci, koja je u stopostotnom vlasništvu države, proda inicijalnom ponudom dionica u dvije faze, pri čemu bi ove godine investitorima bila prodana polovina njenih dionica.

“NLB i SDH provode sve predviđene aktivnosti u pripremi za izvedbu te transakcije, a u saradnji s izabranim savjetnicima i prema postavljenim ciljevima i vremenskom rasporedu”, naveli su iz slovenskog fonda koji upravlja državnom imovinom, koja se procjenjuje na ukupnu vrijednost od približno deset milijardi eura.

Vrijednost u cjelini 1,25 milijardi eura

Slovenski mediji navode da bi prva faza prodaje mogla biti okončana sredinom godine nakon što počne kotacija dionica NLB-a na Ljubljanskoj i Londonskoj berzi i nakon što se banka i raspon očekivane cijene predstave potencijalnim investitorima na “road show” prezentacijama u Evropi i SAD-u.

Četvrtina dionica banke bit će prodana.

Neslužbeno, Vlada smatra da je najveća slovenska banka, koja je treću godinu zaredom zabilježila pozitivan rezultat poslovanja i riješila se dobrog dijela loših potraživanja, u cjelini vrijedna 1,25 milijardi eura, kolika je njena posljednja knjigovodstvena vrijednost. Kao konsultant u postupku privatizacije NLB-a odabrana je Deutsche Bank.

Slovenija je u dogovoru s Evropskom komisijom odlučila smanjiti državni udio u svojoj sistemskoj banci u vrijeme bivše premijerke Alenke Bratušek kako se dokapitalizacija koju joj je namijenila država ne bi smatrala nedopuštenom državnom subvencijom, protivnom pravilima konkurencije na finansijskom tržištu.

Izvor: Agencije