Slovenija povećava sredstva za odbranu

Plan uvažava preuzete obaveze Vlade prema jačanju kapaciteta u okviru NATO-a (EPA)

Vlada Slovenije je prihvatila srednjoročni plan odbrane do 2023. godine, kojim se predviđa postepeno povećanje budžetskih izdvajanja za te namene.

Usvojeni plan predviđa da će se izdaci za odbranu od ove godine prosečno povećavati za otprilike 43 miliona evra godišnje kako bi u 2023. godini dosegli 679 miliona evra, odnosno 1,11 odsto slovenačkog bruto domaćeg proizvoda, prenosi Hina.

Srednjoročni plan uvažava nacionalne dokumente o razvoju i opremanju slovenačke vojske do 2025, preuzete obaveze Vlade prema jačanju kapaciteta u okviru NATO-a te finansijske mogućnosti države, navela je Vlada u saopštenju za javnost.

Saradnja sa saveznicima

Odbrambena politika Slovenije u srednjoročnom razdoblju biće usmerena na ostvarivanje odbrambenih interesa i ciljeva države bilateralnom i multilateralnom saradnjom u okviru Ujedinjenih nacija, NATO-a, Evropske unije i OEBS-a, odnosno u saradnji sa savezničkim, prijateljskim i partnerskim državama.

Slovenija će podržavati napore međunarodne zajednice za uspostavu i očuvanje mira i stabilnosti, navodi se u saopštenju.

Prioritet aktivnosti Slovenije biće saradnja u međunarodnim operacijama i misijama sa vojnim i civilnim kapacitetima na području jugoistočne Evrope, a nastaviće se i saradnja u okviru strukturirane saradnje u EU-u na odbrambenom području, piše u saopštenju Vlade.

Izvor: Agencije