Slovenija: Prihvaćen memorandum o arbitraži

Slovenski parlament prihvatio je u ponedjeljak navečer Memorandum o arbitraži u  graničnom sporu s Hrvatskom.

Na vanrednoj sjednici, iza zatvorenih vrata, memorandum je usvojen dvotrećinskom većinom. 

Odbor za vanjsku politiku Parlamenta Slovenije ranije je jednoglasno prihvatio memorandum o arbitraži.

Arbitražnom sudu poslat će se prijedlog izrađen od Ministarstva vanjskih  poslova i grupe eksperata kojim Slovenija traži izlaz na otvoreno more kakav je imala do 25. juna 1991.

Ovim su odbačene prethodne pretpostavke i nagađanja da će Slovenija kao predmet spora osim izlaska u međunarodne vode tražiti i cijeli Piranski zaljev do rta Savudrija, prema historijskim granicama.

Rok za podnošenje stavova o predmetu spora Hrvatska i Slovenija moraju poslati do 11. februara.

‘Odgovor hrvatskoj strani’

Odbor je, također, zaključio da Slovenija neće prihvatiti presudu Arbitražnog suda ako ne dobije izlaz u međunarodne vode.

Jožef Horvat, predsjednik Odbora za vanjsku politiku, rekao je: “Republika Slovenija će svaku odluku Arbitražnog suda, koji neće uspostaviti kontakt teritorijalnih voda Republike Slovenije s otvorenim morem, u skladu s arbitražnim sporazumom, koji osigurava ostvarivanje vitalnih interesa Slovenije, smatrati rješenjem van granica i suprotnom mandatu Arbitražnog suda.”

Reporter Al Jazeere Ivan Čorkalo javio je iz Ljubljane da su premijer Janez Janša i ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izrazili zadovoljstvo zbog činjenice da je nakon dugo vremena u Parlamentu postignuta politička saglasnost.

Erjavec je rekao da će Slovenija Arbitražnom sudu uputiti kvalitetan memorandum.

Na pitanje zašto je Parlament raspravljao, ako odluka nije obavezujuća za Vladu, Janša je odgovorio da je zaključak Odbora da Slovenija neće prihvatiti presudu Suda ako joj ne dodijeli pristup otvorenom moru, svojevrsni odgovor hrvatskoj strani.

Hrvatska strana  je ranije jednostrano izjavila da se arbitražni sporazum ne može tumačiti kao saglasnost Hrvatske za izlazak Slovenije na otvoreno  more.

Čorkalo je u poslijepodnevnim satima u ponedjeljak javio da se sjednica, koja je počela oko 16 sati u ponedjeljak, “pretvorila u unutarnjopolitički obračun”.

Janša je ranije je odbio poslati memorandum o arbitraži Sudu, jer smatra da on nije dovoljno dobar.

Slovenska ljudska stranka saopćila je ranije u ponedjeljak da neće podržati zaključak Odbora za vanjsku politiku.

Izvor: Al Jazeera