Slovenija prima prvu grupu od 20 izbjeglica

Prema migracijskoj strategiji Slovenija bi trebala primiti i udomiti 207 izbjeglica (EPA)

Slovenska vlada ovaj će mjesec donijeti odluku o prijemu prvih izbjeglica iz kvote koja joj je dodijeljena u okviru planiranog premještanja azilanata koji se sada nalaze u Grčkoj i Italiji, a planirano je da u prvoj grupi primi 20 ljudi, prenosi Hina.

Evropska komisija je u srijedu upozorila da se planirano premještanje 160.000 migranata i izbjeglica koji su sada smješteni u hot-spot centrima u Italiji i Grčkoj ne ispunjava jer ih je do sada u druge zemlje članice premješteno manje od 500, te države članice pozvala da se drže dogovora.

Džavni sekretar za migracije u slovenskom ministarstvu unutrašnjih poslova Boštjan Šefic izjavio je na konferenciji za novinare u Ljubljani da će slovenska vlada odluku o prihvaćanju prvih izbjeglica iz svoje kvote donijeti još ovaj mjesec, a onda o tome obavijestiti Evropsku komisiju.

Slovenija treba udomiti 207 izbjeglica

Prema migracijskoj strategiji koju je Evropska komisija donijela u maju prošle godine Slovenija bi trebala primiti i udomiti 207 izbjeglica.

Prema novopredloženim kvotama o kojima se u Bruxellesu razgovaralo u septembru Slovenija bi morala u sljedeće dvije godine odobriti azil za nešto više od 1.100 izbjeglica, no nije riječ o konačnom prihvaćenom rješenju jer je neslaganje iznijelo više članica.

Slovenija je na početku izbjegličke krize zastupala stajalište da zbog malih mogućnosti integracije može primiti samo do 40 izbjeglica, te se zauzimala za to da kvote ne smiju biti nametnute nego bazirane na dobrovoljnom pristanku zemalja članica.

U Sloveniji do sada nije bilo relokacije izbjeglica iz hot-spot centara u Italiji i Grčkoj jer joj se uvažavao napor na ovladavanju migracijskim valom budući da je Slovenija na tzv. balkanskoj migrantskoj ruti.

Državni sekretar za migracije Boštjan Šefic izjavio je u srijedu da Slovenija ne može pristati na izravan prijevoz izbjeglica iz Makedonije vlakom do Šentilja jer bi u tom slučaju i sama postala hot-spot u kojemu bi ostao velik broj izbjeglica koje ne bi imala gdje smjestiti.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić u srijedu je rekao kako vjeruje da su demantiji iz Slovenije i Austrije da je dogovoreno da se izbjeglice prevoze s grčko-makedonske do slovensko-austrijske granice, posljedica komunikacijskog nesporazuma.

“Vjerujem da izneseni demanti od kolega iz Slovenije i Austrije su posljedica jednog komunikacijskog nesporazuma”, izjavio je Orepić u Ministarstvu unutarnjih poslova novinarima koje je pozvao kako bi dao izjavu u vezi s dogovorom na sastanku zemalja na izbjegličkoj ruti održanom 3. veljače u Makedoniji.

Podijelio je dokument “Zaključci sa sastanka ravnatelja policija održanog u Skopju 3. veljače 2016.”, koji su potpisale Hrvatska, Makedonija, Srbija i Slovenija, a nedostaje potpis Austrije, i rekao kako će taj dokument doprinijeti da se nesporazumi u potpunosti otklone.

“Upravo ovaj dokument koji je potpisan 3. veljače definira našu obavezu svih potpisnika da najkasnije 10. veljače, a to je danas, počnemo s aktivnostima koje su dogovorene”, istaknuo je. 

Hrvatska: Bitno potpisano i provoditi

U Zaključcima se kaže da su se ravnatelji policija Austrije, Makedonije, Hrvatske, Srbije i Slovenije dogovorili da je nužno smanjiti “u najvećoj mjeri” migracijski tok u nekoliko sljedećih mjeseci; govori se o suradnji policija država potpisnica, o naporima na standardizaciji registracije migranata i uspostavljanju zajedničkih kriterija kako bi mogli prolaziti rutom, pri čemu je slovenska strana zadužena osigurati nacrt unificiranog obrasca koji će primjenjivati sve zemlje na ruti.

Zaključeno je i da se neće propuštati migranti koji nemaju ispravne putne isprave. U Zaključcima se ne govori o transportu migranata.

Vrlo bitno je da se “ovo što je potpisano i provodi”, rekao je i dodao kako očekuje i od kolega iz Austrije da se pridruže, a u konačnici sve zemlje koje se najčešće definiraju kao krajnje odredište, prije svega Njemačka.

Upitan kako komentira što je državni tajnik u slovenskom MUP-u Boštjan Šefic rekao da je Sloveniji neprihvatljivo da se ljudi transportiraju na granicu Slovenije i Austrije i da je to neprihvatljivo i Austriji te da je ta ideja odbačena, Orepić je rekao da ona formalno nije odbačena.

“Hrvatska policija djeluje proaktivno i mi smo naše ljude uputili i mi ćemo na ovaj način (postupati), dok se taj sporazum ne sruši ili ne razvije, a ja vjerujem da će se razviti jer to je jedino prihvatljivo rješenje u ovom trenutku, najhumanije”, rekao je ministar Orepić.

Odbacio je izjave da su ga iz Slovenije nekoliko puta zvali na sastanak, ali se nije odazvao. “Nije točno”, rekao je ministar Orepić.

“U dva navrata sam razgovarao sa ministricom Austrije  i ona je pozdravila smjer rješavanja problema na ovaj način”, istaknuo je Orepić.

Upitan je li u kontaktu sa slovenskom ministricom i hoće li biti bilateralnih susreta, Orepić je potvrdio da će biti bilateralni susret početkom ožujka. 

Izvor: Agencije