Slovenija pripremila zakone za primjenu arbitraže o granicama

Slovenska vlada pripremila je sve zakone potrebne za provedbu arbitražne presude u onom dijelu u kojemu to može učiniti bez suradnje s Hrvatskom s kojom se dijalog nastavlja, potvrđeno je iz kabineta premijera Mire Cerara.

Dok je stajalište Ljubljane da je presuda arbitara o razgraničenju u Piranskom zaljevu obvezujuća za obje strane i da je treba provesti u praksu, Hrvatska ponavlja da je izašla iz kompromitiranog arbitražnog procesa i nudi razgovore o otvorenim bilateralnim pitanjima, među kojima je i pitanje granice.

“Zbog međunarodnog prava i važnosti određenja državne granice za stanovništvo, premijer Miro Cerar pozvao je hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da se imenuje međudržavno povjerenstvo koje će odrediti granicu na kopnu i moguće korekcije na onim točkama gdje je granica neživotna i gdje je to moguće”, rekla je Lilijana Kozlovič, glavna tajnica u Cerarovom uredu.

Dodala je kako “očekuje da će se to doista i dogoditi”.

Plenković: Nema rješenja bez obje strane

Prema njenim riječima, slovensko je stajalište da su mogući razgovori s hrvatskom stranom samo o provedbi implementacije pri konkretnom određivanju granice na terenu, uz uvažavanje stvarnih životnih okolnosti.

“Zakoni koje je vlada donijela glede provedbe arbitražne presude počet će važiti kad vlada donese odluku o kartografskom prikazu stanja i kad se to stanje uvrsti u katastar”, objasnila je Kozlovič.

Prethodno je slovenski parlament potvrdio paket zakonskih izmjena koje slovenska vlada smatra važnim za implementaciju arbitražne presude kad dođe do njene provedbe.

Hrvatski premijer Andrej Plenković ocijenio je tom prilikom da je donošenje paketa “implementacijskih” zakona u slovenskom parlamentu “interna slovenska stvar” te istaknuo da do nikakvog rješenja o graničnom prijeporu u praksi ne može doći bez obostrane suglasnosti.

Izvor: Agencije