Slovenija pristupa Arhivi Ljubljanske banke u Sarajevu

Slovenija će sredstva isplaćivati predviđenom dinamikom u roku od tri godine (Al Jazeera)

Bosna i Hercegovina privodi kraju procedure kojima će se omogućiti slovenskom timu pristup Arhivi podružnice bivše Ljubljanske banke u Sarajevu.

Tako je dogovoreno krajem aprila između dvije zemlje iako je BiH još prošle godine dostavila podatke u elektronskom obliku. No, u Ljubljani tvrde kako nisu dovoljni za provjeru.

Nakon skeniranja potpune arhive u Sarajevu Slovenija se obvezala da će u roku od šest sedmica početi s verifikacijom bh. štediša.

Na tvrdnje Udruženja štediša kako Slovenija nije osigurala sredstva za isplatu te odugovlači proces iz Ministarstva finansija te zemlje su ustvrdili kako su sredstva u potpunosti osigurana.

Isplaćivat će se predviđenom dinamikom u roku od tri godine.

Pokušaj rješavanja

Još 2004. godine pitanje deviznih štediša pokušalo se riješiti sporazumom o sukcesiji bivše Jugoslavije. Slovenija je sve vrijeme tvrdila kako ona nije odgovorna za povrat već da se i dug mora dijeliti između država.

Pravomoćnom presudom iz 2014. Evropskog suda za ljudska prava odgovornom je proglašena Slovenija. Ona je potom donijela Zakon prema kojem se štedišama sredstva trebaju isplaćivati unutar tri mjeseca od podnošenja kompletiranog zahtjeva.

U BiH su prvi zahtjevi podneseni prije pola godine, ali rješenja i sredstva još nije dobio niko, zbog, tvrde u Sloveniji, nepotpune dokumentacije. Stoga štediše pripremaju žalbe Evropskom sudu u Strazburu.

Štediše će, ako isplate uskoro ne krenu, tražiti veće kamate te dodatne zatezne kamate.

Izvor: Al Jazeera