Oglasi

Slovenija priznala sirijsku koaliciju

Slovenija je priznala Nacionalnu koaliciju sirijske opozicije kao jedinog legitimnog predstavnika sirijskog naroda.
Vlada u Ljubljani dala je podršku naporima međunarodnog izaslanika Lakhdara Brahimija www.vlada.si

Slovenija je priznala Nacionalnu koaliciju sirijske opozicije kao jedinog legitimnog predstavnika sirijskog naroda.

Iz slovenske Vlade je saopćeno je u četvrtak da je predsjednik Bashar Al-Assad izgubio sav legitimitet za nastavak vladanja Sirijom, dok se Nacionalna koalicija pokazala kao povjerenja vrijedan i kompetentan partner u razgovorima sa međunarodnom zajednicom.

Slovenija smatra da veliki dio odgovornosti za situaciju u Siriji snosi vlada u Damasku, te da nasilje i masovna kršenja ljudskih prava moraju odmah prestati, dok se zločini protiv čovječnosti trebaju ispitati, a počinioci moraju odgovarati, prenosi agencija Srna.

Odlučeno je da sirijski ambasador u Sloveniji, sa sjedištem u Beču, bude proglašen nepoželjnom osobom.

Vlada u Ljubljani dala je podršku naporima međunarodnog izaslanika Lakhdara Brahimija za okončanje sukoba u Siriji i istakla važnost uloge Vijeća sigurnosti UN od koga očekuje da razmotri mogućnost da pred Međunarodnim krivičnim sudom bude suđeno za zločine protiv čovječnosti počinjene u Siriji.

Od početka ustanka protiv režima sirijskog predsjednika, za 21 mjesec je poginulo 60.000 ljudi, navodi se u najnovijem izvještaju UN-a.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.