Slovenija protiv traženja nafte u Jadranu

Slovenija se protivi jednostranom crtanju granice na moru, upozorili su slovenski diplomati (Duško Maruši? / Pixsell)

Slovenija smatra da Hrvatska javnim natječajem za koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika u Jadranu jednostrano prejudicira rješenje pitanja pomorske granice, objavilo je u srijedu Veleposlanstvo Slovenije u Zagrebu.

Hrvatska je raspisala javno nadmetanje za istraživanje nalazišta nafte i plina na hrvatskom dijelu Jadrana, a hrvatski ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kaže kako do 3. studenoga, do kada je natječaj otvoren, očekuje „velik interes energetskih kompanija“.

Sporne su lokacije u sjevernome Jadranu, tvrde Slovenci.

„Dio sjevernog Jadrana područje je prekrivanja zahtjeva Slovenije i Hrvatske, pa će konačno razgraničenje biti poznato tek nakon odluke arbitražnog suda. Slovenija se zato protivi jednostranom crtanju granice na moru i drugim upravnim aktima hrvatskih institucija na tom području“, dodaje se.

Sporna područja

Slovenija podsjeća na to da dvije zemlje sporna granična pitanja rješavaju pred međunarodnim arbitražnim sudom, a Hrvatska je, tvrde iz Veleposlanstva, odbila Sloveniji unaprijed dati sve informacije o tome području.

„Slovensko veleposlanstvo izražava žaljenje zbog činjenice da hrvatska strana nije prethodno proslijedila detaljne informacije vezane za morsko područje, koje je predmet odlučivanja međunarodne arbitraže, iako je bila za iste u više navrata zamoljena“, stoji u priopćenju.

Tek će odluka arbitražnog suda, tvrde u Veleposlanstvu, riješiti sporna pitanja na područjima na kojima se, na sjeveru Jadrana, hrvatski i slovenski zahtjevi preklapaju.

„Slovenija će pomno proučiti lokaciju morskih područja u sjevernom Jadranu, koje je Vlada Hrvatske predvidjela za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika, te poduzeti odgovarajuće mjere za zaštitu slovenskih interesa bude li to potrebno“, kaže se u priopćenju iz Veleposlanstva Slovenije.

Izvor: Agencije