Slovenija: Prve tužbe u slučaju Franak

Slovenska vlada je ranije objavila da se ne može miješati u odnos banaka i njenih klijenata (AP)

Na slovenskim sudovima uložene su prve tužbe što su ih protiv banaka koje su odobravale kredite u švicarskim francima podnijeli njihovi klijenti koji traže poništenje ugovora i zamrzavanje otplate dok sud ne odluči o njihovu slučaju.

Udruga “Frank”, koja zastupa interese desetak hiljada zaduženih, objavila je da su uložene prve dvije tužbe, a još dvadesetak ih je u pripremi i bit će predane sudovima u roku od sedam dana, prenosi Hina.

“Prvu presudu očekujemo prije kraja ove godine”, izjavio je u utorak predsjednik udruge Aleš Majcenovič za ljubljanski list Žurnal, dodavši da su početni troškovi koji uključuju sudsku taksu i honorare advokata između 3.000 i 4.000 eura.

Procjenjuje se da će neki od onih koji su se odlučili pravdu potražiti sudskim putem biti oslobođeni plaćanja sudske takse, jer su u teškoj materijalnoj situaciji.

Zahtjevi tužitelja

U tužbama protiv banaka građani zaduženi u francima zahtijevaju da se njihovi ugovori proglase ništavnima, s argumentacijom da banke nisu poštovale načela savjesnog i poštenog poslovanja.

Tvrde da su ih banke diskriminirale, jer im nisu objasnile sav rizik kredita u stranoj valuti u kojoj ne ostvaruju primanja.

Ako s tužbama uspiju, nadaju se da će bankama morati vratiti samo glavnicu koju su dobili, bez kamata, te da će s bankama podijeliti rizik naraslog tečaja franka prema euru.

To u dosta slučajeva znači da bi banke trebale vratiti novac nekima koji kredit još otplaćuju, iako su glavnicu iz vremena sklapanja ugovora već podmirili.

Slovenska vlada je početkom ove godine, kad je došlo do velike promjene tečaja švicarskog franka u odnosu na euro, na pozive zaduženih da im pomogne izrazila stajalište da se ne može miješati u odnos banaka i njenih klijenata, a centralna banka tvrdi da je već davno upozoravala da zaduživanje u stranoj valuti sa sobom nosi i rizike.

Izvor: Agencije