Slovenija spremna za mogući talas izbjeglica

Zbog situacije u Mađarskoj, moguće je da se promijeni ruta kojom izbjeglice žele doći do zemalja zapadne Evrope, najprije Njemačke. I Slovenija se priprema za sličan scenarij, kažu pobrinut će se za sve, omogućiti im smještaj i prehranu, ali ih, kao zemlja u šengenskom režimu, ne može poslati dalje u Evropu.

„Slovenija mora poštivati evropski pravni red. Mi jednostavno ne možemo osobe koje dođu u Sloveniju transportirati u druge države. To Slovenija ne može i ne smije. Naravno da će se u Sloveniji moći slobodno kretati, moći će napustiti državu, ali postoji velika mogućnost da će ih druge države članice EU vratiti u Sloveniju“, rekao je Boštjan Šefic, državni sekretar u Ministarstvu unutarnjih poslova.

Zato se u Sloveniji pripremaju za prihvat više hiljada ljudi. Kažu, osigurat će neophodan smještaj, hranu i osnovne potrepštine.

“Slovenija će se pobrinuti za sve izbjeglice koje bi ušle u Sloveniju. Slovenija se intenzivno priprema i taj mogući dolazak ćemo u potpunosti svladati”, navodi Šefic.

Međutim, kakva će biti konačna sudbina ovih ljudi zavisi o odluci država članica Evropske unije. Prema jednom od prijedloga, Slovenija bi trebala prihvatiti  2.128 izbjeglica.

“Ako bude takva zajednička odluka, Slovenija će se pobrinuti za te ljude”, kazao je Šefic.

Velenje ponudilo pomoć

Gradić Velenje među prvima se ponudio. Tokom rata u BiH primljene su oko dvije hiljade izbjeglica, pa i sada vlastitoj državi nude pomoć.

U kući u gradskom vlasništvu mogu se za početak, smjestiti tri porodice.

“Kad zatreba mi ćemo ih primiti, smjestiti i sve urediti kako treba. I ako treba integrirati ih u društvo, da se ne osjećaju odvojenim od svakodnevnog života“, kazao je Bojan Kontič, gradonačelnik Velenja.

“Tuđu nesreću treba da pomognemo”, smatra Elvis, stanovnik Velenja.

“Prvo bi trebali biti solidarni prema svojima, i mi u Sloveniji imamo siromašnih koji nemaju gdje živjeti” navodi njegov sugrađanin Saša.

Izbjeglice koje Slovenija prema kvotama Evropske unije bude trebala prihvatiti, živjet će uglavnom u državnim objektima, u prvom redu kasarnama.

Ovih dana traju konsultacije sa gradonačelnicima više gradova koji imaju kapacitete za prihvat izbjeglica.

Izvor: Al Jazeera