Slovenija štedi i strahuje od referenduma

Protesti u Ljubljani zbog odluke Vlade o uvođenju mjera štednje (Reuters)

Zbog štednje i racionalizacije diplomatske mreže Slovenija će već ove godine zatvoriti četiri ambasade i dva konzulata, objavio je u petak ljubljanski Dnevnik, pozivajući se na interni dokument Ministarstva vanjskih poslova koji će iduće sedmice biti predstavljen parlamentu.

S prijedlogom da se ukinu ambasade u Finskoj, Irskoj, Portugalu i Švedskoj, te konzulati u New Yorku i Dizeldorfu već su upoznati i članovi Strateškog vijeća za vanjsku politiku.

Rebalansom budžeta za ovu godinu diplomatsko-konzularna predstavništva Slovenije u svijetu trebaju dobiti sedam miliona eura manje nego lani.

Rebalans državnog budžeta

Osim mjerama štednje plan o zatvaranju nekih diplomatskih predstavništava tumači se i potrebom veće orijentacije na “ekonomsku” diplomatiju, te usmjeravanje diplomatskog fokusa na države sa brzo rastućom ekonomijom, ali i države poput Južne Koreje i arapskih zemalja u kojima Slovenija ima samo jednu ambasadu – onu u Egiptu.

Među političkim ekspertima u Sloveniji, kako piše Dnevnik, postoje i kritička mišljenja o zatvaranju ambasada u skandinavskim zemljama budući, da su one sa svojim socijalnim uređenjem i ekonomijom Sloveniji oduvijek služile kao uzor.

Predloženo je da se zatvore ambasade u Finskoj, Irskoj, Portugalu i Švedskoj, te konzulati u New Yorku i Dizeldorfu.

Prije odluke o ukidanju ambasada, slovenski parlament je, u okviru Zakona o uravnoteženju javnih finansija, odlučio smanjiti i doprinose za socijalno, penzijsko i zdravstveno osiguranje vjerskih službenika i to za skoro 20 posto manje nego do sada.

Parlament je prije dvije sedmice prihvatio rebalans državnog budžeta, koji podrazumijeva opsežne mjere štednje kojim bi se budžetski troškovi smanjili za preko pola milijarde eura u ovoj godini,  kao i plate zaposlenih u javnom sektoru, te niz drugih nadoknada i socijalnih prava.

Referendum o mjerama štednje

Nakon ovih doluka, reagirao je Sindikat policije, koji je pokrenuo inicijativu o provođenju referenduma za izjašnjavanje o već utvđenim mjerama štednje.

U srijedu su sindikati policijskih službenika parafirali dogovor s Vladom o uslovima pod kojima bi odustali od te inicijative, ali su ga odbili potpisati, pa prijetnja referendumom i dalje ostaje u zraku.

Ministar privrede smatra da bi referendum Sloveniju uveo u “političku krizu”.

Predsjednik parlamenta Slovenije Gregor Virant je za Slovensku televiziju kazao da se nada kako neće doći do referenduma. On je odredio formalni rok prema kojem inicijatori referenduma do 28. juna trebaju prikupiti 40.000 potpisa, s time da u svakom trenutku i dalje mogu odustati od inicijative.

Ministar privrede Radovan Žerjav izjavio je da vjeruje da je s velikom većinom sindikata nađen kompromis i da će se izbjeći referendum koji bi Sloveniju uveo u “političku krizu”.

Mjere za ekonomski oporavak

Slovenska Vlada usvojila je u četvrtak navečer paket mjera za ekonomski oporavak, čiji je cilj kontinuirani privredni rast i razvoj, a sva ministarstva su zadužena da od jula 2012. godine počnu sa njihovim provođenjem, saopćeno je u Ljubljani.

Prema novim mjerama, finansijska podrška u oblasti investicija, jačanja ljudskih resursa i energetske efikasnosti bit će dodijeljena projektima koji će osigurati kontinuirani rast i razvoj.

Izmjenama Zakona o davanju državnih garancija Vlada nastoji omogućiti većem broju kompanija da dobiju državne garancije za investicione kredite i radni kapital.

Izvor: Al Jazeera i agencije