Slovenija za ukidanje graničnih kontrola prema Austriji

Austrija strahuje od ilegalnih migranata (EPA)

Slovenija se zauzima da se granična kontrola Austrije na granici s tom zemljom ukine, jer za nju nema razloga, kazao je slovenski premijer Miro Cerar u Briselu.

Austrijski kancelar Christian Kern traži produženje kontrole unutrašnjih granica u Evropskoj uniji.

Cerar tvrdi da Slovenija dobro kontrolira priljev izbjeglica i svoju granicu s Hrvatskom, na što je više puta upozorila Austriju i zahtijevala da se granične kontrole kao nepotrebne ukinu.

“U Sloveniji nema izbjeglica, to smo više puta prenijeli Evropskoj komisiji i austrijskoj Vladi”, kazao je Cerar, dodavši da će to ponoviti i na zasjedanju Evropskog vijeća te tražiti da Austrija granične kontrole što prije ukine.

Istakao je da unutar šengenskog prostora nema smisla postavljati granice.

“To izaziva štetu privredi i nije dobro za naše susjedske odnose. Nadam se da će to polako svi shvatiti”, kazao je.

Kern: Produžiti kontrolu za još pola godine

Kancelar Kern je izjavio da će od EU-a tražiti da se produži kontrola unutrašnjih granica zbog opasnosti od ilegalnih migranata.

“Važno je da se kontrola unutrašnjih granica u EU-u produži za još pola godine”, kazao je.

Dodao je kako Austrija podržava ocjene da je kontrole na granicama unutar šengenskog područja potrebno obustaviti, ali da su za to potrebni  još mnogi koraci i rješenja.

“EU mora bolje zaštititi granice. Mi moramo biti ti koji će odlučiti ko će doći u  Evropu, o tome ne mogu odlučivati krijumčari ljudi”, naveo je austrijski kancelar.

U Briselu  je u četvrtak počeo dvodnevni samit predsjednika država i vlada EU-a, a u središtu rasprava su  migracije, odnosi s Rusijom i trgovinska politika.

Izvor: Agencije