Slovenija: Zastoji pri ulasku teretnih vozila na granici

Samo kod nas na granici možete vidjeti kilometarske kolone kamiona, žale se i vozači, ali i stanovnici pograničnih mjesta (EPA)

Zbog početka primjene novog sistema elektroničkog obračunavanja cestarina za teretna vozila u Sloveniji na više graničnih prelaza u utorak nastaju kolone i zastoji.

Prema podacima slovenskog saobraćajno-informacijskog centra, na ulazak na graničnom prelazu Bregana-Obrežje kamioni čekaju oko tri sata, a na prelazu Mecelj-Gruškovje jedan sat.

Vrijeme čekanja na prijelazu Lupinjak-Dobovec je dva sata, a na prelazu Mursko Središće-Petišovci pedeset minuta.

Novi način obračuna cestarine važi od 1. aprila, ali je zbog uskrsnih praznika na snazi bila zabrana teretnog saobraćaja, pa je u utorak praktično prvi dan testiranja, zbog čega dolazi do poteškoća i nastanka kolona.

Umjesto dosadašnjeg sistema s naplatnim kućicama, državna kompanija DARS koja upravlja slovenskim autocestama prešla je na sistem obračuna cestarina u slobodnom saobraćaju bez barijera nazvan DarsGo, pri čemu se cestarina naplaćuje prema  preveženim kilometrima.

Sistem je obavezan za sva vozila mase veće od 3,5 tone, a primjenjuje se i na tunel Karavanke.

Obračun cestarine

Elektronički obračun cestarina u slobodnom saobraćajnom toku odvija se preko ukupno 128 portala smještenih na autocestama. Teretna vozila pri ulasku u Sloveniju trebaju imati poseban uređaj DarsGo koji portali registruju na ulasku.

Elektroničkim praćenjem se na taj način dobijaju podaci za obračun cestarine za svako vozila, zavisno o njegovoj ukupnoj masi.

Cestarina za vozila prvog cestovnog razreda, u koju spadaju teretna vozila s najvećom masom od 3,5 tone iznosi 0,205940 eura po kilometru, a za drugu cestovnu klasu, za vozila iznad 3,5 tone – 0,428356 eura po pređenom kilometru.

Vozila koja prolaze kroz tunel Karavanke svrstana su po visini cestarine u tri razreda, a plaćat će tunelarinu od 5,90 eura, 4,69 eura i 9,38 eura, prema masi vozila i broju osovina.

Izvor: Agencije