Slovenska policija dobija električne paralizatore

Električni paralizator
Korištenje električnog paralizatora omogućeno je prema novom zakonu o policijskim ovlastima (EPA)

Pripadnici specijalnih policijskih postrojbi u Sloveniji ubuduće će u posebnim okolnostima za onesposobljavanje opasnih osoba tijekom intervencije umjesto vatrenog oružja smjeti koristiti električne paralizatore, prema novom zakonu o policijskim ovlastima koji je prihvatio Parlament.

Cilj dopuštanja te vrste opreme je, prema riječima ministrice unutarnjih poslova Vesna Gyorkos Žnidar, omogućiti policiji da bez uporabe vatrenog oružja i sa sigurne udaljenosti neutraliziraju opasne osobe u situacijama kad u rukama imaju hladno oružje poput noža ili opasne predmete kao npr. sjekiru.

Istim zakonom policiji su dane ovlasti da sakuplja i sortira podatke o svim putnicima u zračnom prometu, što se tumači naporima policije u borbi protiv terorističkih prijetnji.

Mjere protiv nasilnih navijačkih skupina

Dopušteno joj je i da u istu svrhu, radi kontrole graničnog prometa, koristi optičke čitače radi identifikacije registarskih oznaka automobila u prometu.

Istim zakonom, policija dobiva ovlasti i da reagira učinkovitije u slučaju nasilnih navijačkih skupina i pojedinaca, prenosi Hina. 

Pojedincima se za incidente na stadionima može izreći dvogodišnja zabrana prisustvovanja sportskim priredbama, a policija će smjeti i prekinuti putovanje skupina navijača na sportske priredbe ako kod njih nađe zabranjena sredstva ili utvrdi da namjeravaju kršiti javni red i mir.

Izvor: Agencije