Slovenska Vlada gubi podršku

Janšina Vlada izgubila je podršku 80 posto Slovenaca, prema anketi lista Delo (Reuters)

Vlada slovenskog premijera Janeza Janše nastavit će djelovati na započetim i dogovorenim projektima iako od petka koaliciju i Vladu napušta još jedna stranka, tvrde Janšini bliski saradnici i članovi njegove stranke.

Nakon Građanske liste (GL), koja je to već učinila, vladajuću koaliciju u petak napušta i prelazi u opoziciju i Demokratska stranka umirovljenika (DESUS), a izjave o ostavci namjeravaju dati i dva njena ministra u Vladi, prenosi agencija Hina.

Predsjednik poslaničkog kluba Slovenske demokratske stranke (SDS) Jože Tanko izjavio je s tim u vezi za Slovensku televiziju da će Janšina Vlada od petka imati samo 36 glasova podrške u Parlamentu od 90 poslanika.

Provođenje reformi

Unatoč tome, Vlada će, zbog interesa države, nastaviti djelovati kako bi provela već prihvaćene reforme te one koje su pred usvajanjem, kao što je reforma tržišta rada i promjene koje se tiču mogućnosti sazivanja referenduma, naveo je Tanko, a odgovornost za političku krizu koja se produbljuje prebacuje na opoziciju.

“Odgovore za rješenje krize moraju dati oni koji u Parlamentu imaju većinu, oni za to u svojim rukama imaju ključne instrumente”, rekao je Tanko odgovarajući na pitanje do kada Vlada i premijer Janša namjeravaju insistirati na ostanku manjinske Vlade.

On je podsjetio da nova većina može u Parlamentu predložiti mandatara prelazne vlade, ali da se stranke koje “ruše” sadašnju Vladu o tome ne uspijevaju dogovoriti.

Ocijenio je da opozicione stranke najavama kako će pokrenuti parlamentarnu interpelaciju protiv pojedinih ministara samo produžavaju političku agoniju, jer od pokretanja takvih postupaka u Parlamentu do eventualnog izglasavanja nepovjerenja ministru može proteći više mjeseci.

Odgovornost Vlade

Ministar za saobraćaj i infrastrukturu Zvone Černač, također član Janšine stranke, rekao je u utorak da je izlaz iz sadašnjeg stanja ili u tome da nova parlamentarna većina izabere mandatara za sastav prelazne vlade, ili da se održe prijevremeni izbori, ali da je i jedno i drugo rješenje loše, jer bi došlo do “praznog hoda” u situaciji kad država treba vladu koja djeluje s punim ovlastima.

“Mi koji ustrajemo i ostajemo u Vladi činimo to zbog odgovornosti prema državi i zbog njenih interesa ćemo ustrajati dok to bude potrebno”, rekao je Černač u razgovoru za portal slovenskog Telekoma.

On je optužio stranke koje izlaze iz Vlade i koalicije za neodgovornost jer svojim potezima, kako tvrdi, otežavaju i položaj Slovenije na međunarodnom finansijskom tržištu.

Izvor: Agencije