Slovenski fotograf nagrađen Pulitzerom

Fotografija slovenskog fotoreportera je u grupi snimaka nagrađenih u kategoriji udarnih vijesti (Reuters)

Slovenski fotograf Srđan Živulović snimo je jednu od fotografija za koje je ekipa Reutersa dobila ovogodišnju Pulitzerovu nagradu za fotografiju udarne vijesti.

Agencija STA javlja da je Živulović snimio izbjeglice kako se probijaju pješice na obodu Brežica, u blizini granice sa Hrvatskom.

To je jedna od fotografija iz serije koju su načinili Reutersovi fotografi koji su pratili izbjeglice duž njihovog stotine kilometara dugog puta u neizvjesnost.

Među dobitnicima Pulitzera, proglašenih u svečanom salonu njujorškog Univerziteta Kolumbija ove godine je i fotoreporter lista New York Times Sergey Ponomarev za fotografije kojima javnosti prikazuje dramu sirijskih izbjeglica u Egejskom moru. 

New York Times dobio je ovogodišnju Pulitzerovu nagradu za vanjskopolitičko izvještavanje o nasilju nad afganistanskim ženama, a Washington Post za izvještavanje o policijskom nasilju.

Nagradu za službu javnosti dobila je novinska agencija Associated Press (AP) za izvještavanje o iskorištavanju radnika u industriji morske hrane, javlja Anadolija.

Sto godina Pulitzera

Los Angeles Times je dobio Pulitzerovu nagradu za udarne vijesti za izvještavanje o smrtonosnom terorističkom napadu u San Bernardinu u Kaliforniji, dok su Tampa Bay i Sarasota Herald-Tribune podijelili nagradu za istraživačko novinarstvo.

Te dvije novine dobile su priznanje za zajedničko izvještavanje o nasilju i nebrizi u psihijatrijskim bolnicama na Floridi.

Pulitzerova nagrada se počela dodjeljivati 1917. a ustanovio ju je novinski izdavač Joseph Pulitzer. Ove godine obilježava jubilej 100 godina postojanja, a dodjeljuje je Fakultet za novinarstvo Univerziteta Kolumbija.

Lin-Manuel Miranda dobila je nagradu za dramu “Hamilton”, koja je postigla veliki uspjeh na Broadwayu. Viet Thanh Nguyen je dobio Pulitzerovu nagradu za roman “The Sympathizer”.

„Nagrada Pulitzer se dodjeljuje stoti put i ona se dodjeljuje za važna novinarska djela u SAD-u i u budućnosti će tako ostati“, kazao je čelnik Pulitzerovog odbora Mike Pride. Dodao je da postoje veliki zahtjevi da se nagrada proširi i na ostatak svijeta i druga jezička područja, ali da do sada nema naznaka da će do toga doći.

Nagrade su dodijeljene u 21 kategoriji, uključujući novinarstvo, muziku, dramu i beletristiku. 

Izvor: Agencije