Slovenski ministar protiv hrvatskih firmi

Židan je kazao da je njegova stranka Socijalnih demokrata stalno upozoravala na problematičnost prodaje Mercatora (Al Jazeera)

Slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan problematizirao je kao štetne za slovenske državne interese najveće investicije hrvatskih kompanija u slovensku privredu sa posebnim naglaskom na Agrokorovu kupovinu Mercatora i Podravkinu kupovinu ljubljanskog Žita.

U razgovoru za novi broj sedmičnika Mladina, Židan je kazao da je njegova stranka Socijalnih demokrata (SD) stalno upozoravala na problematičnost prodaje najvećeg slovenskog trgovačkog lanca hrvatskom konkurentu koji ima i velike proizvodne kapacitete i da se to sada ostvarilo.

“Trgovina je ključna karika u prehrambenom lancu, a Mercator je sada postao instrument za prodor hrvatskih proizvoda na slovensko tržište”, kazao je Židan.

Većinsko vlasništvo

Što se tiče Podravkine akvizicije u Sloveniji, kupovinom udjela u konditorsko-pekarskoj grupi Žito, koja je bila u većinskom vlasništvu države, Židan je kazao da ta prodaja u tržišnom smislu nije toliko tragična kao prodaja Mercatora jer Slovenija ionako ne proizvodi dovoljno žitarica, ali da je problematično kako je Podravka došla do sredstava za kupovinu slovenačke kompanije jer joj je pomogla država koja ju je dokapitalizirala.

“Hrvatska će to morati pojasniti Evropskoj komisiji jer se možda radi o nedopuštenoj državnoj pomoći koja je u Evropskoj uniji zabranjena”, kazao je Židan.

Prodaja Ljubljanskih mlekarni koju je kupio francuski Lactalis preko svoje hrvatske kompanije Židanu se ne čini tako lošom, ali je rekao da je to dovelo do pada otkupnih cijena slovenskog mlijeka, što brine slovenske farmere.

Židan je kritizirao odluku premijera Slovenije Mire Cerara koji je smijenio donedavnog ministra odbrane Janka Vebera jer se Veber protivio prodaji Telekoma Slovenije koja je nakon toga pala u vodu.

Obavještajni aparat

Cerar je smijenio ministra iz redova Socijalnih demokrata (SD) jer je u kampanji protiv prodaje državne imovine zloupotrijebio obavještajni aparat, no Židan je kazao da je loše što je to učinio pod pritiskom opozicije i da su se Veberove opaske o štetnosti prodaje osjetljive telekomunikacijske infrastrukture pokazale opravdanima.

Socijalni demokrati (SD) Dejana Židana najkritičniji su u Vladi kad se radi o rasprodaji državne imovine, a situaciju s hrvatskim ulagačima dodatno su zaoštrile prilike nakon arbitražne afere.

U slovenskim medijima i izjavama političara nakon tog skandala bilo je mnogo sugestija i upozorenja da je Hrvatska navodno i do akvizicija u Sloveniji došla koristeći nezakonito dobijene obavještajne informacije.

Izvoz hrane iz Hrvatske u Sloveniju prošle je godine povećan gotovo 50 posto, a analitičar tržišta hrane Aleš Kuhar, smatra da su tome upravo doprinijele vlasničke promjene u slovenskoj prehrambenoj industriji i trgovini.

Izvor: Agencije