Slovenski pilot na putu oko svijeta

Lenarčič će u okviru projekta GreeLight WorldFlight svoju misiju obaviti u 13 etapa (Reuters)

Slovenski pilot i fotograf Matevž Lenarčič poletio je na put oko svijeta, tokom kojeg će mjeriti koncentracije crnog ugljika u zraku.

On će u okviru  projekta GreeLight WorldFlight svoju misiju obaviti u 13 etapa koje će u prosjeku trajati po 13 sati, s time da će najduža trajati 20 sati.

Letjet će brzinom od 220 do 240 kilometara na sat, a cilj prve etape je Jerez u Španiji, prenosi Hina.

Njegov avion sa svom potrebnom opremom i instrumentima ima i opremu za spašavanje za moguće nesreće na moru, u prašumi ili pustinji. Na put je krenuo s hranom za sedam dana.

Lenarčič je pred polazak priznao da u planu putovanja puno stvari može krenuti nizbrdo i da će za uspjeh najpresudniji biti vremenski uvjeti.

Usavršeni instrumenti

Najvažniji dio opreme je novi usavršeni instrument za mjerenje crnog ugljika koji omogućava vrlo precizni izračun njegove koncentracije u zraku.

Lenarčič će i fotografirati pojedinosti na putovanju kojim namjerava preletjeti gotovo 42.000 kilometara, a misija bi po planu trebala trajati otprilike mjesec dana.

Nakon Španije, letjet će u smjeru juga prema Zelenortskim otocima, pa preko centralnog Atlantika na Karibe, a poslije toga preko južnog dijela Sjedinjenih Američkih Država i Tihog okeana prema Šri Lanki.

U Evropu bi se trebao vratiti preko Saudijske Arabije.

Lenarčič je iskusni pilot, a Zemlju  je prvi put u lakom avionu obišao 2004.

Izvor: Agencije