Slovenski premijer traži nastavak arbitraže s Hrvatskom

Slovenski premijer Miro Cerar pisao je u ponedjeljak popodne hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću i pozvao ga na tolerantno rješavanje zapleta s arbitražnim sporazumom, objavljeno je iz Cerarova ureda, prenosi Hina.

Slovenski premijer odlučio se hrvatskom kolegi pisati jer zadnjih dana s njim nije mogao doći u kontakt na drugi način, objavila je večeras Slovenska televizija.

U pismu Milanoviću, Cerar je prenio stajalište svoje Vlade da Hrvatska ne može izaći iz arbitražnog sporazuma i da će Arbitražni sud nastaviti svoj rad do donošenja konačne presude.

Uprkos Milanovićem izjavama da je Hrvatska odlučila izaći iz arbitraže, pitanje je misli li ozbiljno, jer hrvatski sudac u arbitraži Budimir Vukas nije podnio ostavku, te i dalje sudjeluje u arbitražnom procesu, navodi Slovenska televizija.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova u međuvremenu je potvrdilo da je od tajništva Stalnog arbitražnog tribunala dobilo upit u kojem se traže dodatna objašnjenja u vezi navoda koje je tom sudu poslala hrvatska Vlada i da se o tome očitovalo.

Slovenska agentica pri tribunalu Mirjam Škrk rekla je da se ne slaže s navodima Vlade Hrvatske, nego da Slovenija zahtijeva nastavak procesa arbitraže i donošenje konačne odluke o granici na osnovu argumenata koje su sudu dvije stranke u postupku već iznijele.

Na sastanku hrvatskog premijera Zorana Milanovića, s predsjednicima klubova parlamentarnih zastupnika danas je došlo do zaključka da Hrvatska treba izaći iz postupka arbitraže sa Slovenijom o granici na moru. 

Odluka o ukidanju sporazuma o arbitraži u srijedu će se naći na izvanrednoj sjednici Sabora, javlja reporterka Al Jazeere, Ana Mlinarić.

Predsjednica pozdravila dogovor

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović pozdravila je u ponedjeljak dogovor vlasti i opozicije o izlasku iz postupka arbitraže i poručila da će Hrvatska nastaviti tražiti sporazumno rješavanje graničnih pitanja sa Slovenijom.
‘Bez obzira na ovo kršenje arbitražnog postupka, Hrvatska će, kao odgovoran član međunarodne zajednice, i dalje tražiti način za sporazumno rješavanje graničnih pitanja i raditi na dobrosusjedskim odnosima sa Slovenijom’, istaknula je Grabar-Kitarović.

Hrvatski premijer je rekao novinarima da je sastanak sa strankama bio kratak. Na ovom su se sastanku našle sve parlamentarne stranke, a prvi put otkad je Tomislav Karamarko preuzeo vodstvo HDZ-a, susreli su se Milanović i vođa oporbe.

“Svi mislimo isto. Hrvatska ne može ostati u ovoj arbitraži”, rekao je Milanović, dodavši da Hrvatska mora raskinuti ugovor, izaći iz njega i trenutno ga suspendirati.

Naglasio je pritom da će se Hrvatska držati međunarodnog prava, što će biti zahtjev Vlade prema Saboru da je obveže da postupa na taj način.

Milanović je rekao da očekuje veliku podršku u Saboru.

Postupak bi mogao trajati godinu i pol

Također je najavio suspenziju i povlačenje arbitra kojeg je imenovala Hrvatska. “Moramo van, nema druge. To je procedura koja je kontaminirana”, rekao je hrvatski premijer.

Milanović je također izjavio kako vjeruje da ovo neće loše utjecati na slovensko-hrvatske odnose.

“Znam da to možda zvuči neuvjerljivo, ali zaista ne vjerujem. Članica smo EU, došlo je do jednog ozbiljnog incidenta i moramo van. Nema nam druge. Ne možemo više u takvom aranžmanu djelovati”, kazao je.

U pitanju je greška u postupku koja praktički postupak poništava, smatra hrvatski premijer, upozoravajući da cijeli slučaj nije prilika za likovanje jer, naglašava, Hrvatska i dalje nema riješeno pitanje granica i sa Srbijom, BiH i Crnom Gorom.

“To mene brine kao hrvatskog premijera”, dodao je.

Cerar: Hrvatska ne može istupiti jednostrano

S druge strane, premijer Slovenije, Miro Cerar,  izjavio je da Hrvatska iz postupka arbitraže ne može izaći jednostrano.

“Hrvatska strana, u skladu s međunarodnim pravom i pravilima samog arbitražnog suda, ne može istupiti iz tog procesa. Na samom Sudu je da odluči da li će se taj proces nastaviti. Kao što znate, Slovenija je već započela sa postupkom imenovanja novoga člana arbitraže. Mislim da je dobro da se tu političke strasti umire i da ih se ne potiče, ni na našoj ni na hrvatskoj strani. Želim da u duhu dobrosusjedskih odnosa stvorimo ozračje da taj proces ide naprijed i da Sud, koji je iznad svega kompetentan i mora djelovati nezavisno, zaključi svoj posao i arbitražnim putem postane primjer kako se lako takvi slučajevi međunarodnih sporova među državama rješavaju na pravni i konstruktivni način”, rekao je Cerar.

Upitan da komentira izjavu Cerara, Milanović je kazao da Hrvatska ”može i hoće” izaći iz postupka.

Mlinarić javlja da bi procedura poništenja Sporazuma o arbitraži mogla trajati godinu i pol.

Slovenija i Hrvatska taj su dokument potpisale 2009., a prema odredbama Sporazuma, Arbitražni sud je  morao odrediti granicu između dvije zemlje na kopnu i moru.

Ukoliko Sabor usvoji prijedlog Vlade o suspenziji arbitražnog postupka,Vlada Hrvatske o tome  mora obavijestiti Arbitražni sud i Vladu Slovenije.

”Hrvatska će nakon toga i povući člana Arbitražnog suda kojeg je imenovala. Potom nastupa rok od tri mjeseca što je rok za Sloveniju da se očituje o hrvatskoj odluci. Uloži li na nju prigovor, prema Povelji UN-a, dvije strane imaju godinu da se dogovore je li doista došlo do kršenja Sporazuma. Iako je slovenski premijer izjavio da Hrvatska ne može jednostrano izaći iz postupka, njegov hrvatski kolega Zoran Milanović, kazao je da je Hrvatska donijela odluku, no i priznaje da ne postoji presedan za ovakav slučaj u kojem je sporazum o arbitraži prekršen na ovakav način”, javila je Mlinarić.

Transkripti objavljeni u medijima

Skandal između Hrvatske i Slovenije je izbio u srijedu nakon što su u hrvatskim medijima objavljeni transkript i audiozapis, koji pokazuju da su se slovenski član Arbitražnog suda Jernej Sokolec i slovenska diplomatkinja, opunomoćena predstavnica za praćenje arbitraže Simona Drenik, dogovarali o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudaca Stalnog arbitražnog suda u Haagu u postupku o granici između Slovenije i Hrvatske.

Radi se o razgraničenju u Piranskom zaljevu /Savudrijskoj vali, gdje Hrvatska smatra da granicu treba odrediti od ušća rijeke Dragonje, gdje završava kopnena granica, i da se od te točke zaljev razgraniči primjenom crte ekvidistance.

Slovenija, pak, ističe da cijeli zaljev pripada njoj, da su to njezine unutarnje vode i da je za vrijeme bivše Jugoslavije ona nadzirala cijeli zaljev te se stoga treba primijeniti načelo da svaka strana treba zadržati ono što je ranije imala. 

Prema transkriptu i audiozapisu razgovora Sokoleca i Drenik, objavljenom u hrvatskim dnevnim novinama, arbitražni bi sud dodijelio veći dio zaljeva Sloveniji.

Vanredna sjednica Sabora

U srijedu i četvrtak, na zahtjev Vlade, održat će se izvanredna sjednica Sabora zbog okolnosti vezanih uz novonastalu situaciju oko arbitraže o morskoj i kopnenoj granici Slovenije i Hrvatske.

Dan nakon što su objavljene audiosnimke navodnih dogovora slovenske strane o arbitražnom postupku o granici Hrvatske i Slovenije, akteri snimaka podnijeli su ostavke.

Slovenski član Arbitražnog suda Jernej Sokolec, o svojoj je ostavci obavijestio Sud, a Simona Drenik, voditeljica Odjela za međunarodno pravo u slovenskom Ministarstvu vanjskih poslova, ostavku je ponudila predsjedniku slovenske Vlade i ministru vanjskih poslova.

Slovenske parlamentarne stranke nastavljaju u ponedjeljak konzultacije o imenovanju novog slovenskog nacionalnog suca u Arbitražni sud za granični spor s Hrvatskom.

Očekuje se da bi odluka o tome mogla biti donesena najkasnije do srijede, prenosi Fena.

Predsjednik parlamenta Milan Brglez, izjavio je da očekuje kako će dogovor o tome biti postignut već danas te da bi slovenska vlada konačnu odluku o imenu novog suca mogla donijeti već u utorak, a svakako prije nego što Hrvatski sabor donese svoje odluke o budućim hrvatskim potezima vezanim na arbitražu, na sjednici koja započinje u srijedu.

Među imenima koja se spominju za novog slovenskog suca u arbitraži najviše se govori o bivšem diplomatu i nekadašnjem ustavnom sucu Ernestu Petriču te pravniku Gorazdu Bohteu, a Brglez je rekao da se o tome nastoji postići potpuni konsenzus stranaka te da pri izboru neće biti važno tko je od njih bliži oporbenim ili vladajućim strankama.

Homogenizacija slovenske politike

Krajem prošlog tjedna Slovenija je izmijenila pravila o izboru svog arbitražnog suca pa se o tome neće glasovati u Parlamentu nego će odluku uredbom donijeti i objaviti Vlada.

Pravosudno-diplomatski skandal, koji u Sloveniji nazivaju “obavještajnom” ili “špijunskom” aferom, homogenizirala je slovensku politiku, koja je zadnjih dana jednoglasno izjavljivala da za Sloveniju hrvatsko otkazivanje arbitraže ne dolazi u obzir te da hrvatska politika pokušava dezavuirati arbitražni sporazum, kako je to napravila s takozvanim parafiranim sporazumom Drnovšek-Račan prije desetak godina jer je on Sloveniji predviđao dodjelu većine Savudrijske vale i koridor za izlaz na otvoreno more.

O homogenizaciji političke scene govori i činjenica da je za održavanje arbitražnog sporazuma iz 2009. godine sada i bivši premijer Janez Janša, koji je agitirao protiv arbitraže pa je odluka u Sloveniji o njemu morala biti donesena na referendumu koji je “prošao” tijesnom većinom.

U istoj je situaciji sada i premijer Miro Cerar koji je 2009. godine, tada u ulozi istaknutog pravnika i savjetnika parlamentarne službe za pravne poslove, savjetovao da se arbitražni sporazum odbije jer je, po njegovoj tadašnjoj ocjeni, bio pravno dubiozan i mogao ugroziti slovenske nacionalne interese.

Arbitražni sud trebao je, kako je najavljeno prije izbijanja skandala, u prosincu objaviti svoj pravorijek o razgraničenju u Savudrijskoj vali odnosno Piranskom zaljevu.

Slovenija je zbog tog neriješenog graničnog pitanja ostalog nakon raspada Jugoslavije, blokirala ulazak Hrvatske u Europsku uniju pa je 2009. godine, nakon sporazuma bivših premijera Slovenije i Hrvatske, Boruta Pahora i Jadranke Kosor, postignut sporazum da će granicu odrediti Arbitražni sud.

Izvor: Al Jazeera i agencije