Slovenski sud poništio referendum o koparskoj pruzi

Gradnja koparske pruge održala bi tu luku kao strateški najvažniju u sjevernom Jadranu, tvrdi Miro Cerar (EPA)

Slovenački Vrhovni sud poništio je u sredu referendum na kome su slovenački birači u septembru prošle godine tesnom većinom potvrdili zakon o gradnji nove pruge od Kopra do Divače, što je velik udarac za vladu premijera Mire Cerara koja se zauzima za taj projekat i koji ovakvim raspletom možda dolazi u pitanje.

Vrhovni sud je naveo da je odluka Cerarove vlade da referendumsku kampanju u kojoj je iznosila samo pozitivne posledice zakona o gradnji te pruge finansira sa 130 hiljada evra budžetskih sredstava bila nedopustiva, jer  je tako u nepovoljni položaj dovela protivnike zakona da u kampanji iznesu svoje argumente. Zato je rezultat referenduma poništen, pa će on morati da se ponovi.

Inicijatori referenduma koji su prošle jeseni pozivali birače da glasaju protiv modela gradnje za koji se odlučila vlada, te protiv predložene trase, izjavili su da su zadovoljni odlukom Vrhovnog suda i da će se zalagati da se ponovljeni referendum održi s parlamentarnim ili lokalnim izborima koji se održavaju ove godine, kako bi se uštedelo na troškovima.

Slab odziv birača

Na referendumu  se za gradnju 27 kilometara nove pruge između Kopra i Divače izjasnilo 53 odsto birača, a 47 odsto ih je bilo protiv, no na birališta je izašla samo četvrtina upisanih u biračke spiskove.

Cerar je tada kazao da je zadovoljan što nije uspela referendumska inicijativa za poništenje zakona o gradnji pruge, koju je navodno podržala i opozicija, jer je reč o najvećem infrastrukturnom projektu u Sloveniji u poslednjih nekoliko godina, te da će njegova realizacija održati luku Koper kao strateški najvažniju luku u severnom Jadranu i omogućiti njen dalji razvoj.

Vrednost projekta procenjuje se na skoro milijardu evra.

Slovenija je već dobila inicijalna sredstva za pripremne radove iz fondova Evropske unije, a spremnost da učestvuje u projektu sa oko 200 miliona evra u zamenu za lučke i železničke koncesije navodno je izrazila i mađarska vlada.

Izvor: Al jazeera