Slovenski sudija pravomoćno osuđen na zatvor

Kazna zatvora sudiji smanjena sa pet i po na pet godina (EPA)

Milko Škoberne iz Celja prvi je slovenski sudac pravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu nakon što je Viši sud u Ljubljani odbio njegov zahtjev za poništenje prvostupanjske presude, a kaznu zatvora mu smanjio sa pet i pol na pet godina, objavili su u srijedu slovenski mediji.

Škoberne je osuđen za primanje mita i zlouporabu dužnosti, jer je preko posrednika zahtijevao i dobio novac od osumnjičenika za svodništvo i prijevare protiv kojega je bila izdana međunarodna tjeralica, kako bi mu pogodovao u postupku, ukinuo pritvor i ishodio ukidanje tjeralice.

Suđenjem je utvrđeno da je Škoberne primio 8.000 eura mita, što su priznala dvojica suoptuženih, koja su kažnjena uvjetnim kaznama.

Tražit će odgodu izvršenja kazne

Pravomoćnom presudom osuđeni sudac gubi pravo na naknadu dijela plaće koju je primao od početka kriminalističke istrage 2011. godine kada je suspendiran.

Škoberne je prvi slovenski sudac koji je pravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu, zbog čega se za sudačku dužnost više neće moći kandidirati.

Odluku o tome donijet će Državno sudbeno vijeće i o tome obavijestiti Parlament koji jedini ima pravo imenovati i razrješavati suce.

Sučev odvjetnik Tomaž Bromše najavio je da će tražiti odgodu izvršenja kazne, a protiv odluke Višeg suda uložiti izvanredan zahtjev za zaštitu zakonitosti.

Izvor: Agencije