Slovenski Tuš zatvara prodajne objekte u BiH

Firma Tuš zbog je, 'zbog teške situacije i nestabilnog okruženja', pokrenula formalne postupke za zatvaranje prodavnica u BiH (tus.si)

Slovenski trgovački lanac Тuš potvrdio je da zatvara sve svoje prodajne objekte u Bosni i Hercegovini.

Kao razlog se navode prirodne katastrofe koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu, a odgovornost za ovaj potez kompanija prebacuje na bosanskohercegovačke firme.

Ovo se navodi u elektronskoj pošti koju je Tuš poslao svim dobavljačima u Bosni i Hercegovini, a koja je u posjedu banjalučkog poslovnog portala Capital.ba.

Bez posla ostaje 550 radnika

Kako prenose lokalni mediji, zatvaranjem prodavnica Tuša bez posla će ostati 550 radnika, a u teškom su položaju i Tuševi dobavljači u Bosni i Hercegovini.

Reagirajući na ovu odluku, bh. dobavljači su optužili Tuš da ih pokušava prevariti koristeći prirodne katastofe kao izgovor, prenijela je Fena.

U obavještenju uprave Tuša, koje je stiglo na adresu 92 dobavljača u Bosni i Hercegovini, navodi se da je Tuš Trade, zbog teške situacije i nestabilnog okruženja, pokrenuo sve formalne postupke za zatvaranje prodavnica u Bosni i Hercegovini.

Firma je ove godine planirala poboljšanje poslovanja, ali tešku ekonomsku situaciju i manju kupovnu moć na tom području su dodatno pogoršale prirodne katastrofe i samovoljni postupci određenih dobavljača, koji nisu imali razumijevanje za situaciju, te su bokadama poslovanja onemogućili njeno rješavanje.

Zbog navedenog se firma suočavala s velikim izazovima u poslovanju i na kraju odlučila zatvoriti prodavnice u Bosni i Hercegovini, navodi se u izvještaju uprave Tuša.

Dobavljači su pokušali kontaktirati adrese navedene u obavještenju da dobiju više detalja, ali odgovor nisu dobili.

Direktor firme za uvoz i distribuciju mesnih i mliječnih prerađevina Intercamp Nedim Kalamujić je poslao pismo upravi Tušu u kojem je optužuje za prevaru.

“Osnivači iz Slovenije su došli u Bosnu i Hercegovinu 2006. godine, registrirani kao Tuš d.o.o., s osnivačkim kapitalom od 20 miliona [konvertabilnih] maraka [oko 10 miliona eura], a onda su 2009. godine cirkularno obavijestili sve svoje dobavljače da, zbog ‘internih poslovnih standarda’, posao prebacuju na novoosnovani Tuš Trade”, objasnio Kalamujić za portak Klix.ba, dodavši da je ta firma registrirana sa 2.000 KM (oko 1.000 eura) početnog kapitala.

“Od tada pa do polugodišta 2014. godine Tuš Trade je napravio dugovanja od 20,6 miliona KM [oko 10,4 miliona eura]. Kad se uđe u analizu, očigledno je da se radi o uvezanim licima, da je osnivač isti, pa čak da su i članovi uprave isti. Već 2013. godine došlo je do problema u plaćanju, a sad su im krive poplave i dobavljači”, izjavio je on.

Portal Capital.ba je 16. oktobra objavio da se Tuš povlači iz Bosne i Hercegovine te da će ostati dužni više od 10 miliona eura dobavljačima iz Bosne i Hercegovine.

Dobavljači traže naknadu

Dan poslije je Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine pokrenula opsežnu kontrolu, indirektno potvrđujući da Tuš gasi svoje firme, da je neopravdano tražio povrat poreza na dodanu vrijednost, da vrši sumnjive transakcije s povezanim pravnim licima, kao i da su obje firme (Tuš i Tuš Trade) u milionskim gubicima.

Firma Tuš, čiji je osnivač nekad najbogatiji Slovenac Mirko Tuš iz Celja, i dalje je jedna od jačih trgovinskih firmi, ali je finansijski opterećuju kreditne obaveze iz prošlosti, kada je ulazila u veliku ekspanziju u Sloveniji i na susjednim tržištima u regiji.

Kako su prije nekoliko dana objavili slovenski mediji, Tuš je prije nekoliko dana prodao svog operatera mobilne telefonije Tušmobil beogradskoj United grupi, vlasniku SBB kabelskog operatera u Srbiji.

Navodno je pri tome postignuta prodajna cijena od 120 miliona eura.

Prema informacijama bh. dobavljača, Tuš je opskrbljivalo oko 100 firmi, a svaka od njih potražuje od 500 do 200.000 eura.

Izvor: Agencije