Slučaj Bobar: Uhapšen direktor Autosemberije

Tužilaštvo BiH intenzivno radi na predmetu "Bobar banka" (Anadolija)

Darko Jeremić (1975.), ključni osumnjičeni u krivičnom predmetu “Bobar banka”, teškom 140 miliona eura, uhapšen je na graničnom prelazu Srbije i Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Bh. mediji ranije ove godine su javili da je u bjekstvu Darko Jeremić, direktor Autosemberije, preduzeća u sklopu Bobar grupacije.

Osumnjičeni će biti predat postupajućem tužiocu, koji će ga ispitati i donijeti odluku o daljim aktivnostima, dodaje se u saopštenju Tužilaštva BiH.

“Darko Jeremić, jedan je od ključnih osumnjičenih u ovom složenom predmetu za organizirani kriminal i financijski kriminal, koji je najopsežniji predmet iz ove oblasti u postdejtonskoj BiH (nanesena šteta od oko 280 milijuna KM)”, navode iz Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo odbacuje političke pritiske

U saopštenju se dodaje kako Tužilaštvo BiH intenzivno radi na predmetu “Bobar banka”. Istraga je u završnoj fazi i očekuje se odluka tužioca.

“Također, Tužiteljstvo BiH još jednom ističe da postupa u skladu sa zakonom i najvišim profesionalnim standardima i odlučno odbacuje bilo kakve političke pritiske koji dolaze od strane ministra sigurnosti BiH, u ovom i svim drugim predmetima na kojima radi, te se takvi pritisci mogu smatrati ometanjem rada pravosuđa”, dodaje se u saopštenju.

U ranijim akcijama, uhapšeno je desetero ljudi na području Bijeljine, Banje Luke i Zvornika zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili organizovani kriminal.

Među uhapšenima ranije ove godine su i direktorice Agencije za bankarstvo Republike Srpske Slavica Injac i entitetske Investiciono-razvojne banke Snežana Vujnić.

Izvor: Al Jazeera