Slučaj dron: Albanac pred izručenjem Srbiji

Navodi se da je Nogometni savez Albanije uvjerio porodicu Morinaja da će nastaviti da se bori kako bi spriječio njegovo izručenje (Arhiva)

Nogometni savez Albanije objavio je saopćenje u kojem poziva albanske vlasti da zaustave izručenje iz Hrvatske Srbiji Ismaila Morinaja, osumnjičenog da je upravljao dronom sa nacionalističkim transparentom iznad stadiona u Beogradu prilikom utakmice Srbija-Albanija, odigrane u oktobru 2014. godine.

AP podsjeća da je nakon incidenta s dronom na stadionu izbilo nasilje navijača i navodi da je Morinaj uhapšen u junu u Hrvatskoj na osnovu potjernice iz Srbije, a da je sud u Dubrovniku protekle sedmice odobrio izručenje ovog 35-godišnjeg Albanca Beogradu.

U saopćenju Nogometni savez Albanije poziva vladu te zemlje da “intervenira u okviru pravnog konteksta kako bi zaustavila izručenje Ismaila Morinaja Srbiji”.

Okupljanje u Tirani

Navodi se da je Nogometni savez Albanije uvjerio porodicu Morinaja da će nastaviti da se bori kako bi spriječio njegovo izručenje.

“U potpunosti smo posvećeni tome da iskoristimo sve institucionalne i pravne puteve”.

AP navodi da su navijači Albanije pozvali na okupljanje večeras u Tirani kako bi se na tamošnju vladu izvršio pritisak da se uključi u slučaj.

Navodi se da je Morinaj porijeklom iz područja Kukes na sjeveroistoku Albanije, ali da živi u Italiji i redovno posjećuje utakmice koje u gostima igra albanska nogometna reprezentacija.

Njegov brat Xhevair se požalio televiziji Report da vlada u Tirani ne obraća dovoljno pažnje na slučaj njegovog brata i kazao da bi Ismailov život bio ugrožen u Srbiji.

“Pozivamo državu Albaniju da intervenira i zaustavi izručenje Srbiji. Mi bismo, kao porodica, učinili nešto veoma radikalno što bi sve iznenadilo”, rekao je one ne objasnivši na šta misli.

Izvor: Agencije