Slučaj dron: Albaniji plus tri, a Srbiji minus tri boda

Reprezentacija Srbije je kažnjena i odigravanjem dvije utakmice na svom terenu bez publike (EPA)

Sud za sportsku arbitražu u Lozani dodijelio je nogometnoj reprezentaciji Albanije pobjedu službenim rezultatom 3:0 s prekinutog meča kvalifikacija za EURO 2016 protiv Srbije u Beogradu u oktobru prošle godine, dok je Srbiji istovremeno oduzeo tri boda.

Reprezentacija Srbije je kažnjena i odigravanjem dvije utakmice na svom terenu bez publike te plaćanjem kazne od 100.000 eura.

Sud u Lozani je odbacio žalbu Srbije, a prihvatio albansku, jer nije pronašao dokaz da su Albanci odbili da nastave meč, dok je prekid uslijedio zbog loše organizacije i nasilnog ulijetanja navijača, koji su napali goste.

Zbog toga CAS smatra Fudbalski savez Srbije odgovornim za prekid meča, a ne Albance, pa je zbog toga utakmicu registrirao službenim rezultatom 0:3.

Albanci su istovremeno kažnjeni sa 100.000 eura jer su odgovorni za ulijetanje drona tokom utakmice, koji je nosio zastavu sa simbolima “velike Albanije”.

Kad se na utakmici, koja je u oktobru prošle godine igrana na stadionu Partizana u Beogradu, u 41. minuti iznad terena pojavio dron, spekuliralo se da je Ramin brat bio organizator incidenta.

Nakon takve odluke, Albanija dijeli drugo mjesto u grupi s Dancima s po 10 bodova, iza Portugala koji ima 12, dok Srbija ima minus dva boda.

To znači da više nema ni teoretskih šansi da se ode na EURO u Francuskoj.

FSS: Presedan i sramota

Odluku CAS-a komentirali su nogometni savezi Srbije i Albanije.

Fudbalski savez Srbije (FSS) saopćio je da ova odluka predstavlja presedan, sramotu za pravo i pravdu, da je politički jasno obojena i skandalozna za evropski fudbal, javlja Tanjug.

FSS navodi da želi da apostrofira činjenice “koje jasno ukazuju na nefudbalske elemente koji su CAS selektivno učinili sudom nepravde u slučaju Srbije i srpskog reprezentativnog fudbala”.

“Žalba FSS protiv UEFA-e u potpunosti je odbačena, a žalba FS Albanije, kako se navodi, delimično je usvojena i to u elementu konačnog epiloga utakmice koja je fudbalski svet upoznala sa do tada neviđenom provokacijom u sferi sporta i jasnom političkom konotacijom. Sud koji bi morao biti apolitički doneo je presudu koja ima političko saopštenje i zbog toga pitanje – koliko košta ‘pravda’?”, navodi se u saopćenju FSS-a i napominje “kako drugačije definisati samo jedan mali deo iz sramne presude suda nepravde u kome dron sa zastavom tkz. Velike Albanije oni tumače kao ‘patriotski simbol’!?”.

FSS je istakao kako očekuje da će i UEFA, ne samo zbog činjenice da je odluka njihovih organa oborena pred Arbitražnim sudom, već i zbog zaštite osnovnih principa i pravila fudbalske igre, u smislu da su odluke sudije na terenu konačne, takođe uložiti žalbu Federalnom sudu u Švicarskoj.

NS Albanije: Pobjeda pravde

Predsjednik Nogometne federacije Albanije Armand Duka je nakon odluke CAS-a izjavio da je pobijedila i pravda, ali i nogomet.

Naglasio je kako odluka CAS-a treba biti pouka za svakoga, te je izrazio nadu da nakon ove odluke vise neće biti sličnih “tužnih događaja”. 

Vijest o dodjeli tri boda Albaniji i kažnjavanju reprezentacije Srbije objavio je i Nogometni savez te zemlje na zvaničnom Twitter profilu.

Evropska nogometna federacija je prvobitno registrirala utakmicu rezultatom 3:0 za Srbiju, ali je selekciju Srbije kaznila s minus tri boda zbog utrčavanja gledalaca na teren.

Nakon toga oba saveza uložila su žalbu CAS-u.

U međuvremenu je i premijer Albanije Edi Rama reagirao na vijest iz CAS-a.

“Super, evropska pravda, tri boda za ‘crveno-crne’ u Beogradu”, napisao je Rama na Twitteru.

Odmah mu je odgovorio premijer Srbije Aleksandar Vučić, ocijenivši kako je presuda CAS-a “nepravedna” i da je “žrtva kažnjena”.

“Evropska Pravda, po ko zna koji put, pretvorila se u svetsku nepravdu. Oni koji su incident izazvali su nagrađeni, a žrtva je kažnjena. Odluka suda u Lozani sramota je za pravo, pravdu i predstavlja uvredu za sve normalne ljude”, napisao je Vučić na Twitteru.

Izvor: Al Jazeera i agencije