Slučaj dron: Vrhovni sud Hrvatske ukinuo odluku o izručenju Morine

Srbija, Albanija, Utakmica, Dron, Fudbal, Nogomet
Srbija traži Morinu zbog kaznenog djela izazivanje vjerske, rasne i nacionalne mržnje (EPA)

Vrhovni sud Hrvatske ukinuo je prvostupanjsko rješenje kojim je Županijski sud u Dubrovniku odobrio izručenje Srbiji albanskog državljanina Ismaila Morine – koji je na utakmici reprezentacija Srbije i Albanije u Beogradu pustio dron sa zastavom takozvane velike Albanije – i naložio ponovno odlučivanje.

Prema ovoj odluci, Morina ostaje u pritvoru do novog rješenja povodom molbe Srbije za njegovo izručenje, prenosi Tanjug.

Procesni nedostaci i nova odluka

U priopćenju Vrhovnog suda Hrvatske se precizira da je ova odluka donesena na sjednici održanoj u četvrtak povodom žalbe Morininog branitelja, ali da je rješenje ukinuto po služenoj dužnosti zbog bitnih povreda odredbi hrvatskog Zakona o kaznenom postupku.

Vrhovni sud smatra da nije jasno za koje je djelo Srbiji izručenje odobreno te da se zbog te nerazumljivosti ne može ispitati ispunjenost niza uvjeta za izručenje.

Taj sud je nižestupanjskom sudu u Dubrovniku, gdje se Morina nalazi u pritvoru od uhićenja po tjeralici Srbije, naložio da otkloni sve procesne nedostatke i donese novu odluku.

Žalbu Morininog branitelja sud nije ni razmatrao jer je rješenje ukinuo po službenoj dužnosti.

Zatražio azil da izbjegne izručenje

Srbija traži Morinu zbog kaznenog djela izazivanje vjerske, rasne i nacionalne mržnje.

Morina je uhićen u lipnju u Hrvatskoj. Protiv njega je u tijeku istraga Višeg tužilaštva u Beogradu.

Njegov dubrovački branitelj je nedavno podnio hrvatskoj policiji i europskim institucijama Zahtjev za međunarodnu pravnu zaštitu kako bi spriječio izručenje trećoj državi.

Njegov odvjetnik tada je izjavio kako je njegov klijent zatražio politički azil u Hrvatskoj da bi izbjegao izručenje Srbiji.

Prema pisanju medija, albanski ministar pravosuđa Gazmend Bardi zatražio je od hrvatskih vlasti da ne odobre zahtjev za izručenjem uz obrazloženje da je albanski državljanin Ismail Morina ugrožen zbog politički motiviranog progona ili diskriminacije, prenosi Hina.

Izvor: Agencije