Slučaj Khashoggi: Mučenje, pa ubistvo u C-bloku konzulata

Istražitelji su proveli više od 12 sati u pretraživanju konzulata i rezidencije generalnog konzula kako bi našli tragove o sudbini Khashoggija (AP)

Turski izvori kazali su za Al Jazeeru kako su pronađeni „važni uzorci“ tokom pretraga dvije saudijske diplomatske zgrade u Istanbulu, u sklopu istrage slučaja saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

Iz ovog turskog grada Al Jazeerin novinar Charles Stratford javlja kako se posebna pažnja posvetila dijelu konzulata „C-blok“.

„Taj dio je otvoren samo za diplomatsko osoblje. Izvori za posljednjih nekoliko sati navode kako postoje veoma jaki dokazi kako je Khashoggi ubijen u C-bloku konzulata“, dodao je on.

Izvori Al Jazeere navode kako su pronašli otiske prstiju u C-bloku od šest do 15 ljudi optuženih za učešće u timu ubica.

Istražitelji su proveli više od 12 sati u pretraživanju konzulata i rezidencije generalnog konzula kako bi našli tragove o sudbini Khashoggija.

Odlazak iz Turske

Podsjetimo, saudijski novinar Khashoggi je ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu 2. oktobra kako bi dobio potvrdu o razvodu od bivše supruge kako bi se ponovo mogao oženiti i od tada nije viđen.

Turski izvori su medijima naveli kako vjeruju da je on ubijen u konzulatu, dok saudijski zvaničnici tvrde kako je Khashoggi izašao iz konzulata i onda nestao.

Istražitelji su naveli kako su tokom istrage nađeni „važni uzorci“, bez objavljivanja detalja.

„Nije jasno da li je riječ o uzorcima DNK-a ili krvi. Navodno, kako kažu izvori, riječ je o veoma uvjerljivim stvarima kada je riječ o dokazima“, javio je novinar Al Jazeere Andrew Simmons iz Istanbula, te dodao kako su forenzičari pretražili i garažu i baštu rezidencije konzula.

Saudijski generalni konzul Mohammed al-Otaibi i njegova porodica su nenadano u utorak napustili Tursku.

Otisci kod utičnice

Izvori iz turske policije i zvaničnici iz ureda javnog tužitelja za Al Jazeeru su kazali kako 11-minutni audiosnimak navodno pokazuje kako je Khashoggi pretučen po ulasku u saudijski konzulat.

Na snimku se navodno čuju glasovi u blokovima A i B zgrade konzulata koji su identificirani kao dio ulaza u zgradu. Ova informacija je objavljena dan nakon što su turske vlasti pretražile konzulat i rezidenciju konzula.

Pronađeni otisci prstiju tokom pretrage uključuju one koji pripadaju Salahu Muhammadu al-Tubaigyju, stručnjaku za autopsije sa Univerziteta sigurnosnih studija Naif Arab. On je jedan od 15 osoba koji su osumnjičeni da čine tim koji je ubio Khashoggija. Njegovi otisci prstiju su nađeni kod jedne električne utičnice u konzulatu.

Nijedan od ovih muškaraca nije ušao u Tursku uz pomoć lažnih pasoša, navode izvori iz javnog tužiteljstva, te dodaju kako se smatra da su neki koristili diplomatske pasoše.

Izvori Al Jazeere također navode kako se vjeruje da je osoba bliska Khashoggiju proslijeđivala Saudijskoj Arabiji informacije o djelovanju i kretanju nestalog novinara godinu i po dana otkako je došao u Tursku.

Odustajanja od konferencije

Francuski ministar ekonomije Bruno Le Maire je posljednja istaknuta ličnost koja je odustala od učešća na prestižnoj ekonomskoj konferenciji u Saudijskoj Arabiji zbog navodnog ubistva Khashoggija.

„Neću ići u Rijad naredne sedmice“, kazao je za jedan francuske TV kanal u četvrtak, te dodao kako je nestanak novinara „veoma ozbiljna stvar“.

Skup Inicijazive za buduće investicije je tretiran kao početak obnove ekonomije Saudijske Arabije koja je do sada bila zasnovana na nafti, no zasjenila ju je misterija nestanka Khashoggija.

Od konferencije su odustale kompanije kao što su Uber, JP Morgan Chase i HSBC, kao i medijski velikani CNN, Financial Times i New York Times.

Detalji u novinarima

List Yeni Safak, blizak turskim vlastima, objavio je užasavajući tekst o navodnim detaljima ubistva Khashoggija u saudijskom konzulatu.

Navodi se kako je novinar ubijen ubrzo nakon ulaska u konzulat, te kako su mu mučitelji sjekli prste tokom ispitivanja.

Ubice su mu poslije odsjekle glavu i isjekle tijelo, piše list pozivajući se na navodni audiosnimak ubistva.

Dodaje se kako se navodno na snimku čuje konzul al-Otaibi kako mučiteljima govori: „Uradite ovo napolju, napravit ćete mi probleme“.

Yeni Safak piše kako mu je jedan od mučitelja odgovorio: „Začepi ako želiš preživjeti svoju narednu posjetu Saudijskoj Arabiji.

Sigurnosne službe Turske koriste medije bliske Vladi da objave detalje slučaja Khashoggi kako bi pojačali pritisak na Saudijsku Arabiju.

Izvor: Al Jazeera i agencije