Slučaj Mahir Rakovac: Škola podnosi tužbu

Tužilaštvo bosanskohercegovačkog Kantona Sarajevo u petak je saopćilo kako nema krivičnog djela u vezi s smrti dječaka Mahira Rakovca (Al Jazeera)

Uprava Međunarodne osnovne škole u Sarajevu izdala je saopćenje za javnost povodom objavljivanja rezultata istrage Tužilaštva Kantona Sarajevo, a povodom smrti dječaka Mahira Rakovca.

U saopćenju se između ostalog navodi kako će Škola podnijeti krivičnu prijavu protiv svih koji su u toku istrage nanijeli štetu učenicima, roditeljima i uposlenicima Međunarodne osnovne škole, prenosi Klix.

“Dio javnosti podstaknut nastupima očuha i ohrabren navodima koje su plasirali neki mediji, te udruženim aktivnostima na društvenim mrežama, kolektiv naše škole proglasili su krivim za tragičnu smrt rahmetli M. R., a imena pojedinih naših učenica i učenika su javno objavljena, uz pozive na javni linč i osudu“, navodi se u saopćenju

Za školu sve navedeno predstavlja primjer zloupotrebe medijskog prostora i manipulacije dijelom javnosti vršene od nesavjesnih pojedinaca, na šta, tvrde,  ukazuju i rezultati provjere navoda obznanjenih javnosti u petak, 4. marta.

Veliki pritisak javnosti

Rezultate istrage je predstavila glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo, Dalida Burzić.

“Uprava Međunarodne osnovne škole je od početka ove ružne i orkestrirane kampanje odgovarala na sve zahtjeve predstavnika zvaničnih organa pravosuđa, nadležnih inspekcijskih organa, Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i drugih organa uključenih u proces provjere navoda, te se trudila biti na dispoziciji roditeljima čija djeca su učenici ove obrazovne ustanove a koji su opravdano bili vrlo zabrinuti za sigurnost, ali i psihičko stanje svoje djece u situaciji u kojoj smo svi bili zbunjeni i zatečeni“, navodi se.

Dodaje se da se uprava škole suzdržavala od davanja bilo kakvih komentara, a da je izuzetak bio javni nastup generalnog direktora škole, koji je bio rezultat velikog pritiska javnosti.

“Kako je javnosti poznato, Tužilaštvo Kantona Sarajevo se oglasilo i objavilo rezultate provjere spomenutih navoda, iz kojih proizlazi da ne postoje dokazi koji bi ukazali na postojanje bilo kakvog krivičnog djela, da rahmetli M. R. (kao ni drugi dječak često navođen kao glavni svjedok) nije ni fizički ni seksualno zlostavljan, a uz jasnu napomenu da odgovore na ostala pitanja treba da daju psiholozi, pedagozi, šira društvena zajednica i roditelji djece“, ističe  se u saopćenju.

Zaključeno je da je učenicima, roditeljima djece uposlenicama i uposlenicima te upravi Škole nanešena šteta iznošenjem laži.

Tužilaštvo bosanskohercegovačkog Kantona Sarajevo u petak je saopćilo kako nema krivičnog djela u vezi s tragičnom smrti dječaka Mahira Rakovca, te da ništa nije u vezi sa samoubistvom koje je on izvršio prije dva mjeseca.

Izvor: Agencije