Slučaj Mahir Rakovac: Zašto šuti Prosvjetno-pedagoški zavod

Osnovna zadaća Prosvjetno-pedagoškog zavoda je nadzor nad radom odgajatelja i nastavnika u obrazovnim i odgojnim institucijama (Ilustracija)

Piše: Snježana Mulić-Softić

Prosvjetno-pedagoški zavod Kantona Sarajevo, čija je osnovna zadaća nadzor nad radom odgajatelja, nastavnika i drugog stručnog osoblja u obrazovnim i odgojnim institucijama, kao i ocjena rada tih ustanova, a koja je jedna od najpozvanijih da odgovori na pitanja koja se, nakon tragične smrti 14-godišnjaka iz Sarajeva Mahira Rakovca, postavljaju u vezi vršnjačkog nasilja u školama, ne daje izjave za medije.

Internacionalna osnovna škola u Sarajevu, koju je pohađao Mahir Rakovac, koji je krajem prošle godine izvršio samoubistvo, a u kojoj je, prema tvrdnjama njegovih roditelja, počinjeno vršnjačko nasilje, kao i druge škole u Kantonu Sarajevo, pod supervizijom je Prosvjetno-pedagoškog zavoda.

Nastojeći saznati kako Prosvjetno-pedagoški zavod ocjenjuje rad te škole i da li je utvrdila neke nepravilnosti u obrazovnom i odgojnom procesu, Al Jazeera je tražila razgovor s direktoricom Zavoda Dinom Borovinom, ili bilo kojom drugom odgovornom osobom u toj instituciji.

Kodeks samo na papiru

Međutim, na naš telefonski poziv, gospođa koja se predstavila samo kao “tehnički sekretar” i koja je svoju zbunjenost prilikom razgovora pravdala činjenicom da je “umorna”, kazala je kako “po stoti put mora kazati da Prosvjetno-pedagoški zavod ne daje izjave, nego to isključivo radi kantonalni ministar za obrazovanje, nauku i mlade Elvir Kazazović”.

Istovremeno, dok je Al Jazeera radila priču o Harunu Mujkiću, koji je u septembru 2014. smrtno stradao u učionici osnovne škole “Musa Ćazim Ćatić” u Zenici, odgovor je bez ikakvih problema i posredovanja resornog ministarstva dobila od direktorice Pedagoškog zavoda Zeničko-dobojskog kantona.

U međuvremenu je sarajevski portal klix.ba objavio kako su Fondacija za kreativni razvoj i Udruženje za saradnju roditelja i škola u Bosni i Hercegovini još 2007. godina predstavili Projekat o kodeksu za zaštitu ljudskih prava u školama, a kako bi spriječila nasilje u obrazvonim institucijama, međutim, on nikad nikad nije stavljen u upotrebu. Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine istakao je da veliku odgovornost za taj propust Prosvjetno-pedagoški zavod, piše portal Klix.ba.

“Prosvjetno-pedagoški zavod Kantona Sarajevo je godinama na ovakvim projektima inkasirao stotine hiljada onvertabilnih maraka u džepove pojedinaca, dok su sve strategije, kodeksi i ostali kvalitetni propisi ostajali samo mrtvo slovo na papiru. To je jedan od razloga zbog kojeg imamo ovakvu situaciju. S druge strane, za stručno usavršavanje, pogotovo mladih nastavnika u školama nije ulagano ništa iz budžeta”, kazao je Saudin Sivro, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo.

‘Ministar na sastanku’

Gospođa koja se na poziv Al Jazeere javila na telefon Prosvjetno-pedagoškog zavoda Kantona Sarajevo nije znala odgovoriti hoće li ministar imati odgovore na pitanja koja želimo postaviti direktorici Prosvjetno-pedagoškog zavoda, a tiču se, prije svega, ocjene rada nastavnog kadra u Internacionalnoj osnovnoj školi, koju je pohađao nastradali dječak.

Međutim, ni iz Ministarstva, čija nam je sekretarica rekla da ministru pošaljemo e-mail, nismo uspjeli dobiti odgovore na pitanja koja su nas zanimala.

Al Jazeera je od srijede nekoliko puta nazivala resorno ministarstvo i slala mailove, ali je svaki put odgovor bio isti: “Ministar je na sastanku, mail mu je dostavljen.”

Nije pomoglo ni pozivanje na Zakon o slobodi pristupa informacijama, kao ni napominjanje da Ministarstvo i Prosvjetno-pedagoški zavod imaju obavezu javnosti i medijima pružiti informacije koje od njih traže.

Pitanja na koja nije odgovoreno

Prosvjetno-pedagoški zavod i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, Al Jazeera je, između ostalog, pitala:

– Budući da je zadatak Prosvjetno-pedagoškog zavoda da kontinuirano vrši nadzor i vrednuje rad osoblja u odgojnim i obrazovnim ustanovama, da li ste to radili i u Internacionalnoj školi u Sarajevu, koju je pohađao tragično nastradali dječak Mahir Rakovac?

 – Imate li zapisnik o vrednovanju u Internacionalnoj osnovnoj školi u Sarajevu u zadnje dvije godine i kako ste ocijenili nastavnike, odgajatelji i ostalo njeno osoblje?

– Da li su do vas stigle pritužbe na dešavanja u Internacionalnoj osnovnoj školi u Sarajevu, primjerice u vezi ispisivanja djece iz te škole, i kako ste na to reagirali, a s obzirom da vam je zadatak i istraživanje i analitička evaluacija bitnih pedagoško-nastavnih pitanja i problema iz svakodnevnog života i rada učenika i nastavnika?

– Na koji način Prosvjetno-pedagoški zavod vrši analize i evaluacije? Postoje li timovi, ko ih sačinjava, koliko iznosi naknada za njihov rad, ako ga rade mimo osnovnog posla?

– Kaže se da Prosvjetno-pedagoški zavod osigurava kvalitetnu saradnju odgojno-obrazovnih ustanova s roditeljima. Na koji način to radite, možete li navesti neke slučajeve takvog posredovanja?

– Možete li nam reći kada ste zadnji put izvršili inspekcijski pregled u školama koje pokrivate i da li je Prosvjetno-pedagoški zavod došao do nalaza da neki nastavnik, odgajatelj i slično ne radi svoj posao po propisima i dobrim normama, ko su ti, ako ste neke kao takve detektirali, i da li su i kako sankcionirani?

– Po vama, ima li krivice Prosvjetno-pedagoški zavod u slučaju Rakovac?

– Kako Prosvjetno-pedagoški zavod reagira na slučajeve vršnjačkog nasilja?

– Primijetili smo da Odjeljenje za odgojno-obrazovni rad Prosvjetno-pedagoškog zavoda nema šefa te da mnoga druga odjeljenja nemaju popunjene pozicije. Zbog čega i od kada je to tako?

Izvor: Al Jazeera