Slučaj Monstrum: Novi zahtjevi demonstranata

Protesti protiv sudskog procesa u slučaju “Monstrum” sutra će biti održani u Makedoniji (Al Jazeera)

Odbor za koordinaciju i organizaciju protesta protiv presude u slučaju „Monstrum“ u Makedoniji na današnjoj konferenciji za medije je iznio nove zahtjeve za Vladu, javlja agencija Anadolija.

Član Odbora Daim Luci je izrazio zadovoljstvo zbog sve veće pažnje prema protestima, iako je Vlada Makedonije ostala nijema na njihove dosadašnje zahtjeve.

Naglasio je da su njihovi novi zahtjevi „oslobađanje svih privedenih, osiguranje troškova nastale štete, pokretanje suđenja protiv sudija i tužilaca zbog zloupotrebe službenog položaja, ostavka ministrice unutrašnjih poslova zbog zloupotrebe položaja, oslobađanje šest osoba koje su osuđene na po tri godine zatvora i formiranje međunarodne posmatračke misije u Makedoniji koja će ispitati vjerodostojnost suđenja protiv šest Albanaca“.

Luci je istakao kako će biti nastavljeni protesti albanskih građana u toj državi sve dok ne budu ispunjeni navedeni zahtjevi.

Bedri Haydari, čiji rođak je osuđen na doživotni zatvor i koji je neformalni vođa Odbora, pozvao je sve Albance na sutrašnje proteste. Napomenuo je da je „pogrešna odluka da šest osoba bude osuđeno na po tri godine zatvora zbog učestvovanja na protestima“.

Protesti protiv sudskog procesa, poznatijeg pod nazivom “Monstrum”, sutra će biti održani u Makedoniji.

Doživotni zatvor

Presudom makedonskog suda u ovom procesu šest Albanaca je osuđeno na doživotni zatvor zbog ubistava pet makedonskih mladića.

Nakon okončanja sudskog procesa u slučaju „Monstrum“ i izricanja doživotnih zatvorskih kazni za ubistva pet mladića kod Smiljkovskog jezera 2012. godine, širom Makedonije, ali i u Albaniji i Kosovu, počeli su protesti nezadovoljnih Albanaca.

Tokom protesta 4. i 5. jula uhapšeno je osam demonstranata koji su kamenovali policajce. Šestorica su prvostepeno osuđeni na po tri godine zatvora, a dvojica oslobođeni.

Tokom kasnijih protesta, povremeno je dolazilo do sukoba s policijom. Organizaciju protesta je preuzela registrirana grupa članova porodica osuđenih, a demonstracije su najavljene svakog petka.

Izvor: Agencije