Slučaj Razvojne banke u BiH se zaoštrava

Nakon što je federalni premijer u BiH Nermin Nikšić pozvao pravosudne institucije da otvore istragu o navodnim ucjenama i pritiscima koje su na Upravu Razvojne banke Federacije vršili visoki funkcioneri SDA, HSP-a i Narodne stranke Radom za boljitak, nema reakcije iz tužilaštava.

S druge strane, ministri koje je direktor Uprave banke Ramiz Džaferović na sjednici Skupštine banke optužio da su pokušali izvršiti pritisak da krediti budu dodijeljeni osobama sa kojima su interesno povezani, najavljuju da će podnijeti krivičnu prijavu i protiv Džaferovića, i protiv premijera Nikšića, zbog toga što je nezakonito produžio mandat predsjedniku i potpredsjedniku Uprave Razvojne banke.

‘Otkud baš sad to’

Pozivaju se na Zakon o Razvojnoj banci Federacije, prema kojem su imenovanje i opoziv članova Uprave, nadležnost Nadzornog odbora banke, i prema kojem se o pitanjima iz nadležnosti Skupštine odlučuje većinom glasova.

“Ja sam razgovarao sa stranačkim kolegama koji su bili na toj sjednici u svojstvu Skupštine banke. Oni će podnijeti krivičnu prijavu, i ja ću se svakako pridružiti toj krivičnoj prijavi, i protiv Nermina Nikšića koji je nezakonito, mimo Skupštine Razvojne banke potpisivao određene akte, i protiv gospodina Džaferovića – ko je njega to pritiskao, i otkud baš sad to da spominje i Tihića, i Osmanovića, i Sarajlića”, kaže Asim Sarajlić, potpredsjednik Stranke demokratske akcije.

Gošća Al Jazeere u Banja Luci bila je Ivana Korajlić iz Transparency Internationala Bosne i Hercegovine, koja je komentirala posljednja dešavanja u Razvojnoj banci. Više u videu…

Izvor: Al Jazeera