Slučaj Skripalj britansku policiju koštao 8,5 miliona eura

Načelnik kaže kako se ne bi mogli nositi s krizom nastalom nakon napada da nije bilo 1.230 policajaca iz drugih uprava (AP)

Policajci iz 40 policijskih uprava u Engleskoj i Velsu vraćaju se svojim redovnim zadacima, tri mjeseca nakon što su priskočili u pomoć lokalnim vlastima radi odgovora na napad nervnim agensom na bivšeg ruskog kontrašpijuna Sergeja Skripalja i njegovu kćerku Juliju, što je policiju koštalo oko 8,5 miliona eura (7,5 miliona funti).

To je saopćila policijska uprava u Wiltshireu, koja je nadležna za engleski grad Salisbury, gdje je 4. marta izveden napad na Skripalje, prenosi AP.

Načelnik policije Angus Macpherson rekao je kako se oni ne bi mogli nositi s krizom nastalom nakon napada da nije bilo 1.230 policajaca iz drugih uprava koji su pomogli, između ostalog, formirajući kordone širom grada.

Ukupni troškovi mnogo veći

Macpherson je naveo kako dodatne policijske snage više nisu potrebne, jer su neke dekontaminirane lokacije vraćene vlasnicima, dok je privatno osiguranje stacionirano na preostalim lokacijama.

Kako britanski mediji navode, ukupni troškovi djelovanja u slučaju napada na ruskog špijuna i njegovu kćerku “iznosit će desetke miliona funti”.

“Napad nervnim agensom u Salisburyju prije tri mjeseca je bio incident bez presedana za naše snage, što je dovelo do značajnih povećanja troškova”, naveo je Macpherson.

Izvor: Agencije