Smaknut Kovaljov, osuđen za napad na metro

Kovaljov je negirao učešće u napadu na metro, tvrdeći da je njegovo prethodno priznanje dato u istrazi bilo iznuđeno (EPA)

Vladislav Kovaljov, jedan od dvojice osuđenih za teroristički napad na metro u bjeloruskom glavnom gradu Minsku, pogubljen je u subotu strijeljanjem, saopćila je grupa za ljudska prava Vjasna.

“Vrhovni sud nas je pismom obavijestio da je presuda izvršena”, rekla je sestra Kovaljova, prenosi AFP.

Dmitrij Konovalov i Vladislav Kovaljov osuđeni su na smrt zbog prošlogodišnjeg terorističkog napada na metro u Minsku, kada je poginulo 15 osoba, a ranjeno više od 200.

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko je odlučio kako dvojica osuđenika neće biti pomilovana.

Dvojica mladića osuđeni su na smrtnu kaznu, a Konovalov je priznao krivicu za napad na metro stanicu Oktobarska u Minsku 11. aprila prošle godine, kao i za još jedan teroristički napad iz 2008. godine.

Kovaljov je negirao učešće u napadu na metro, tvrdeći da je njegovo prethodno priznanje dato u istrazi bilo iznuđeno.

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko ove sedmice je odlučio kako njih dvojica neće biti pomilovana.

Osuda iz EP-a

“Predsjednik je odlučio da ne primijeni pomilovanje u odnosu na osuđenike Konovalova i Kovaljova, zbog izuzetne opasnosti i veoma teških posljedica za društvo, izazvanih aktom terorizma i zločina povezanog s ubistvom velikog broja ljudi i ranjavanjem građana”, navedeno je u zvaničnom saopćenju, prenosi Itar Tass.


Martin Schulz [Reuters]

Predsjednik Evropskog parlamenta (EP) Martin Schulz osudio je u subotu pogubljenje Kovaljeva i pozvao bjeloruske vlasti da hitno obustave pogubljenje Konovalova.

On je još jednom pozvao Bjelorusiju, jedinu zemlju u Evropi u kojoj postoji smrtna kazna, da hitno uvede moratorij na ovakve presude.

“Zaprepašten sam izvještajem o pogubljenju … Duboko žalim što bjeloruske vlasti nisu poslušale uporne pozive evropskih institucija i međunarodnih organizacija za ljudska prava da se ova egzekucija zaustavi”, naveo je Schulz u saopćenju.

On je pozvao vlasti u Minsku da “pokažu malo ljudskog dostojanstva” i vrate tijelo Kovaljova njegovoj porodici.

Predsjednik EP-a izrazio je zabrinutost za sudbinu Konovalova.

“Ako nije prekasno, pozivam bjeloruske vlasti da hitno obustave njegovog pogubljenje”, navodi Schulz, ističući da je EP protiv smrtne kazne i njene nehumanosti.

Izvor: Agencije