Smanjena potražnja za iPhone 5

Pojedini izvori sugeriraju kako je pravi razlog smanjivanja narudžbi lansiranje jeftinije verzije iPhonea na ljeto (Reuters)

Dionice Applea pale su na berzama nakon što je list The Wall Street Journal objavio da je kompanija smanjila broj narudžbi za dijelove mobitela Iphone 5 zbog manje potražnje nego što su to u kompaniji očekivali.

Novine navode da im je njihov izvor, koji nisu željeli otkriti, dao informaciju da je Apple prepolovio narudžbe 4-inčnih ekrana koje nabavlja od japanskog Sharpa i korejskog LG-a.

Ovim novinama otkriveno je i da je kompanija sa sjedištem u Americi smanjila broj narudžbi i za ostale komponente koje su trebale biti utrošene tokom prvog kvartala 2013. godine.

Svoje dobavljače kompanija je o tome obavijestila prošlog mjeseca.

Apple nije odmah reagirao na ove navode.

Lansiranje jeftinije verzije

Apple se suočava sa velikom konkurencijom od strane proizvođača mobitela kao što su Samsung Electronics i drugi.

Južnokorejski Samsung, koji prodaje mobitele sa Android sistemom po različitim cijenama, već je preuzeo poziciju najvećeg svjetskog prodavača mobitela kada se uzme u obzir udio koji ima u tržištu.

U Googleu tvrde da je više od 500 miliona Android uređaja aktivirano otkako je softver pušten u prodaju prije četiri godine. Komparacije radi, Apple je prodao oko 271 milion iPhonea.

Ipak, stručnjaci napominju kako se isporuka iPhonea 5 tek nedavno uspjela uskladiti s potražnjom, pa je možda i moguće da je ona upravo dosegla vrhunac.

Pojedini izvori sugeriraju kako je pravi razlog smanjivanja narudžbi lansiranje jeftinije verzije iPhonea na ljeto.

Izvor: Agencije