Smanjenj broj ilegalnih prelazaka, povećan broj poginulih

Preko Libije i Egipta prošle godine je u Italiju stiglo 181.436 izbjeglica (Arhiva)

Od januara do marta prošle godine pomorskim putem u Grčku je prešlo 134.048 izbjeglica sa Bliskog istoka, potvrdio je glasnogovornik Međunarodne organizacije za migracije(IOM) Joel Millman.

Broj prelazaka u Grčku u istom periodu ove godine znatno je smanjen kada se uzmu u obzir podaci da su u istom vremenskom periodu ove godine u Grčku prešle 2.724 izbjeglice, prenosi Anadolija.

Millman je istakao da je broj prelazak smanjen odmah nakon dogovora Turske i Evropske unije (EU).

“To se ne može poreći, jer je odmah nakon potpisivanja dogovora došlo do drastičnog smanjenja prelazaka u Grčku”, pojasnio je Millman.

Istakao je da je od januara do 8. marta ove godine preko Mediterana u Evropu prešlo 19.567 izbjeglica. U istom periodu prošle godine u Evropu su preko Mediterana stigle 143.544 izbjeglice.

Broj smrtnosti u porastu

Millman je naglasio da je, uprkos smanjenju broja ilegalnih prelazaka, broj smrtnosti u vodama Mediterana u porastu.

“Od početka ove godine u pokušaju prelaska u Evropu u Mediteranu se utopila 521 izbjeglica. U istom vremenskom periodu prošle godine taj broj je iznosio 471”, pojasnio je Millman.

Poručio je da ove godine imaju veći broj smrtno stradalih izbjeglica u odnosu na prošlu godinu.

Millman je kazao i da je među izbjeglicama koje su pristigle u Italiju nalazi najviše ljudi iz Gvineje, Nigerije, Obale Slonovače i Bangladeša.

Prema njegovim saznanjima državljani Bangladeša krijumčarima plaćaju i 10.000 američkih dolara kako bi stigli do Libije.

Preko Libije i Egipta prošle godine je u Italiju stiglo 181.436 izbjeglica. Živote je izgubilo 4.576, podaci su IOM-a.

U prošloj godini u Grčku je stiglo 173.561 izbjeglica, Španiju 8.162. U pokušaju da pređu u neku od evropskih zemalja u vodama Mediterana smrtno je stradalo 5.079 izbjeglica.

Izvor: Agencije