Smijenjen zamjenik ministrice odbrane BiH

Sastav Vijeća ministara razmatra se na zahtjev Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) i Demokratske fronte (DF) (Arhiva)

Zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine, na današnjoj sjednici u Sarajevu, gdje su razmatrali zahtjev o rekonstrukciji Vijeća ministara, donijeli su odluku o smjeni zamjenika ministrice odbrane Seada Jusića.

Savez za bolju budućnost (SBB) kojem pripada Jusić, ali i opozicija, tražili su njegovu smjenu zbog odgovornosti u, kako su rekli, nezakonitom učešću dijela Oružanih snaga BiH na obilježavanju neustavnog Dana Republike Srpske, 9. januara, javlja reporterka Al Jazeere Nadina Maličbegović.

Ona dodaje kako odluku o Jusićevoj smjeni, da bi stupila na snagu, treba podržati i Dom naroda PSBiH.

“No, rad tog doma trenutno je blokiran, odbijanjem trojice delegata srpskog naroda da prisustvuju sjednicama”, javlja Maličbegović.

Zastupnici Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) i Demokratske fronte (DF) tražili smjenu i ministrice odbrane Marine Pendeš te drugog zamjenika Borisa Jerinića, ali većina nije podržala ovaj zahtjev.

U obrazloženju zahtjeva se navodi kako su Pendeš, Jusić i Jerinić „protivno Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH i drugim relevantnim propisima naredili i dozvolili upotrebu i učešće dijela OSBiH 9. januara ove godine na ceremoniji u Banjoj Luci, koju je organizirala Vlada entiteta Republika Srpska, obilježavajući 9. januar kao dan entiteta RS, koji je Ustavni Sud BiH utvrdio kao neustavan”.

Bojkot SNSD-a

Opozicija taj čin smatra nezakonitim, Stranka demokratske akcije (SDA) traži izjašnjavanje Vijeća ministara i Predsjedništva, a u Savezu za promjene tvrde kako zakon nije prekršen.

Sjednici nisu prisustvovali poslanici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) zbog predsjedavanja poslanika Šefika Džaferovića kojeg optužuju da je tokom rata prikrivao zločine nad Srbima.

Izvor: Al Jazeera i agencije