Smjena na čelu Generaštaba francuske vojske

Pierre De Villiers: Više nisam u stanju osigurati održivost modela francuske vojske (EPA)

Komandant francuskog glavnog štaba vojske, general Pierre de Villiers, koji je u sukobu s predsjednikom Emmanuelom Macronom oko budžetu za odbranu, podnio je u srijedu ostavku, sedmicu nakon što je doživio kritike od šefa države.

“U sadašnjim okolnostima smatram da više nisam u stanju osigurati održivost modela vojske u koji vjerujem kako bi garantirao sigurnost Francuske i Francuza, danas i sutra, i podržao stremljenja naše zemlje”, navodi se u saopćenju De Villiersa.

“Podnio sam stoga ostavku predsjedniku Republike, koju ju je on prihvatio.”

Već nekoliko dana u vojnim krugovima razgovaralo se o tome hoće li De Villiers ostati na mjestu šefa glavnog štaba, s obzirom da ga je Macron u više navrata pozvao na red.

Kritike zbog budžeta

Šef države predbacio mu je kritike na račune štednje najavljene u budžetu za odbranu.

“Uvijek sam pazio, od imenovanja, da zadržim model vojske koja garantira koherentnost između prijetnji koje vise nad Francuskom i Evropom, misija naše vojske koje su sve brojnije te kapaciteta i budžetskih sredstava potrebnih za njihovo ispunjavanje”, kazao je De Villiers, podsjećajući kako je dužnost komandanta glavnog štaba vršio tri i po godine.

“Najstrože poštivajući lojalnost, koja nikada nije prestala biti temelj mog odnosa s političkim vlastima i nacionalnim predstavnicima, ocijenio sam kako je moj zadatak izraziti im svoje rezerve, u nekoliko navrata, iza zatvorenih vrata, transparentno i iskreno”, dodao je general.

General Francois Lecointre imenovan je u srijedu za novog načelnika Generalštaba francuske vojske, izjavio je neimenovani izvor iz francuske vojske.

Lecointre služio u BiH

Lecointre (55), koji do sada bio šef vojnog kabineta premijera Edouara Philippea, a za vrijeme ratova na prostoru bivše Jugoslavije bio na službi u vojnim snagama u Bosni i Hercegovini, zamijenio je De Villiersa, koji je ranije u srijedu podnio ostavku na tu dužnost, prenio je Reuters.

Lecointre je bio na službi i u Ruandi, a bio je i komandant Misije obuke Evropske unije u Maliju 2013. godine, navode francuski mediji.

Od septembra 2016. godine bio je šef vojnog kabineta bivših premijera Manuela Valksa, potom Bernarda Cazeneuvea i sada Edouara Philippea.

Okruženje predsjednika Macrona je ranije u srijedu navelo da on “nimalo ne oklijeva” kad je riječ o podobnosti Lecointrea da zamijeni De Vilijea na čelu Generalštaba francuskih oružanih snaga.

Izvor: Agencije