Smjena premijera libijske Vlade u Tripoliju

Libija ima dvije vlade - jednu u Tripoliju, odnosno GNC, a drugu međunarodno priznatu u istočnom gradu Tobruku (AFP)

Legalno uspostavljena Vlada Libije, Generalni nacionalni kongres (GNC), smjenila je Omara al-Hassija sa pozicije premijera.

Omar Hemidan, glasnogovornik GNC-a sa sjedištem u Tripoliju, rekao je da je ova odluka prvi korak ka dijalogu između zaraćenih libijskih frakcija. 

Libija je pod kontrolom brojnih oružanih frakcija i ima dvije vlade – jednu u Tripoliju, odnosno GNC, a drugu međunarodno priznatu u istočnom gradu Tobruku. 

„Na današnjoj sjednici GNC-a odlučena je smjena Omara al-Hassija zbog nedostatka rezultata Vlade i žalbi nekoliko ministara“, rekao je Hemidan.

Borba dvije vlade

Libija je podijeljena u sukobima koji traju otkako je koalicija koju je podržao NATO svrgnula dugogodišnjeg lidera Muammara Gaddafija 2011. godine.

Dvije vlade već mjesecima vode oružanu borbu za kontrolu nad državom.

Libijska nacionalna vojska, koju predvodi odmetnuti general Khalifa Heftar, odana je Vladi u Tobruku.

Heftarove snage vode borbu protiv Generalnog nacionalnog kongresa, kojeg smatraju ”islamističkim”, kao i oružanih grupa njima bliskim.

Međutim, u nastojanjima da riješe krizu u državi, koja bi mogla prerasti u krvavi građanski rat, predstavnici dvije administracije sastajali su se pod pokroviteljstvom UN-a.

Izvor: Al Jazeera