Smjene u slovenskoj vojsci zbog neispunjavanja standarda NATO-a

Elitni bataljon koji nije prošao test NATO-a neće biti upućen u misije Alijanse u Libanu i na Kosovu (EPA)

Vlada Slovenije smijenila je danas general-majora Andreja Ostermana s mjesta načelnika generalštaba slovenskih oružanih snaga nakon što elitna brigada vojske prošle sedmice nije položila NATO-ov test borbene spremnosti.

Objavljujući odluku o smjeni načelnika generalštaba na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade, premijer Miro Cerar rekao je da je Osterman smijenjen na prijedlog ministrice odbrane Andreje Katič.

Na njegovo mjesto postavljen je dosadašnji zamjenik načelnika generalštaba Alan Geder, prenosi STA.

Cerar je priznao da je odluka donesena zbog toga što se bataljon od 800 vojnika pokazao loše na prošlosedmičnoj vježbi za osposobljavanje u skladu sa standardima NATO-a na poligonu Poček.

Loša obuka

Katič je u izvještaju Vladi ukazala da je razlog za debakl slovenskih specijalaca bila loša obuka.

Predstavnici NATO-a koji su ocjenjivali borbenu spremnost vojnika u pet oblasti, dali su im prolaznu ocjenu samo u jednom polju uprkos tome što su vojnici trenirali 18 mjeseci u Sloveniji i inozemstvu, prenijeli su nedavno slovenski mediji.

“Vojnici prema metodi CREVAL NATO saveza nisu znali manevrisati u prostoru, oprema koju im je osiguralo Ministarstvo odbrane pokazala se lošom, sa čizama su otpadali đonovi, a više je vojnika zbog promrzlina potražilo pomoć sanitetske službe i ljekara”, navela je televizija POP-TV.

Taj elitni bataljon koji nije prošao test NATO-a neće biti upućen u misije Alijanse u Libanu i na Kosovu kao što je bilo planirano, a odluka o tome kako će to nadoknaditi bit će donesena nakon analize, rečeno je iz slovenske vojske za agenciju STA.

Izvor: Agencije