Smrt desetaka djece zbog prekida isporuke kisika bolnici

Bolnica ostala bez zaliha kisika u petak rano ujutro, što je primoralo ljekare da koriste ručne ventilatore kod pacijenata (Al Jazeera)

Broj djece koja su u proteklih nekoliko dana umrla u jednoj bolnici u sjevernoj indijskoj državi Uttar Pradesh zbog encefalitisa i problema sa isporukama kisika, porastao je na 60, saopćili su danas zvaničnici.

Oni su naveli kako se strahuje da bi bilans mogao porasti, prenosi agencija AFP.

Zvaničnici su dodali kako je otvorena istraga, a roditelji djece tvrde da je uzrok smrti manjak zaliha kisika, javio je AP.

Lokalni zdravstveni zvaničnik R. S. Shukla je negirao optužbe lokalnih medija po kojima je razlog smrti djece manjak kisika, do kojeg je navodno došlo jer je privatni dobavljač prestao isporučivati kisik zbog neplaćenih bolničkih računa, prenosi agencija Reuters.

Među djecom koja su preminula su bebe, ali i djeca do 12 godina starosti.

Pokrenuta istraga

Shukla je rekao kako je barem desetoro djece u bolnici MRD Medical College umrlo zbog encefalitisa, bolesti koja uzrokuje zapaljenje mozga, dok su ostala djeca umrla zbog „problema sa isporukama“, ali nije naveo dodatne detalje.

Zvaničnici te sjeverne indijske države pokrenuli su istragu povodom ovog slučaja, navodi britanska agencija.

Agencije prenose kako je bolnica ostala bez zaliha kisika u petak rano ujutro, što je primoralo ljekare da koriste ručne ventilatore kod pacijenata.

List Hindustan Times navodi kako su ljekari mnogo puta zvali firmu Pushpa Sales da nastavi isporukama kisika kada su djeca počela umirati.

Ovoj firmi je bolnica dužna 107.000 američkih dolara.

Izvor. Agencije