Smrt internet aktiviste Aarona Swartza

Aaron Swartz je poznat po svojoj borbi da digitalni sadržai na internetu budu dostupni svima (AP)

Suosnivač internetske stranice Reddit i aktivista koji se borio da sadržaj na internetu bude besplatno dostupan javnosti Aaron Swartz (26), objesio se u svom stanu u Brooklynu, nekoliko sedmica prije početka suđenja u Sjedinjenim Američkim Državama zbog navodne krađe miliona novinskih članaka iz elektronske arhive kako bi ih korisnicima ponudio besplatno.

Da je proglašen krivim, mogao je biti osuđen na više decenija zatvora i ogromnu novčanu globu.

Swartz, koji je patio od depresije, proglašen je mrtvim u petak uvečer, a pronašla ga je njegova djevojka, koja je zvala policiju, prenosi Tanjug.

“Aaronova neiscrpna radoznalost, kreativnost i briljantnost, njegova duboka empatija i sposobnost za nesebičnu, bezgraničnu ljubav, njegovo odbijanje da prihvati nepravdu kao neizbježnu – sve to je učinilo svijet i naše živote daleko svjetlijim. Mi smo zahvalni za vrijeme koje smo proveli s njim, zahvalni smo onima koji su ga voljeli i podržavali i svima koji nastavljaju njegov rad zarad boljeg svijeta”, poručila je Swartzova porodica u saopćenju.

‘Krivica Tužilaštva i MIT-a’

“Aaronova smrt nije samo obična lična tragedija”, navedeno je u saopćenju porodice.

“To je posljedica kaznenopravnog sistema prepunog zastrašivanja i tužiteljskog pretjerivanja. Odluke koje su donijeli dužnosnici Tužilaštva savezne države Massachusetts i dužnosnici Massachusetts instituta za tehnologiju (MIT) su doprinijeli njegovoj smrti”, saopćila je porodica.

Međunarodna neprofitna organizacija za digitalna prava Electronic Frontier Foundation poručila je da je Swartz bio “vrhunski haker i aktivista”, prenosi AP.

“On je više od bilo koga doprinio tome da internet bude i ostane plodni ekosistem za otvoreno znanje”, navela je ova organizacija.

Izvor: Agencije