Smrt Palestinca: Medicinski nemar u izraelskom zatvoru

Shawamreh je obolio od mišićne distrofije tokom izdržavanja zatvorske kazne u Izraelu (Palestinian Prisoner's Centre for Studies)

Oslobođeni palestinski zatvorenik umro je od mišićne distrofije od koje je obolio tokom izdržavanja kazne u izraelskim zatvorima.

Grupe za zaštitu ljudskih prava kažu da je smrt uslijedila zbog medicinskog nemara izraelskog medicinskog osoblja.

Naim Shawamreh (46), umro je u medicinskom centru Al-Ahli u predgrađu Hebrona.

Osuđen je na doživotnu robiju 1995. godine, zajedno s još dvojicom muškaraca, zbog navodnog podmetanja eksplozivne naprave i ubistva izraelskog stručnjaka za eksplozive. Njegova porodica tvrdi da su te optužbe lažne.

Shawamreh je oslobođen 2013. godine, nakon 19 godina provedenih u zatvoru, u okviru mirovnih pregovora između palestinskih i izraelskih lidera, kada je pušteno 26 Palestinaca.

“Kada je oslobođen, vlasti su mu rekli da je ‘već mrtav'”, kazao je za Al Jazeeru Shawamrehov brat Nabil, dodajući da je već tada njegovo zdravlje bilo ozbiljno narušeno.

“Vodili smo ga u Njemačku i Jordan. Predali smo papire čak i za Sjedinjene Države za dalje liječenje, ali ništa nije pomoglo”, kazao je Nabil.

Nisu poznate okolnosti pogoršanja Shawamrehovog zdravlja u zatvoru.

‘Medicinski nemar’

Addameer, grupa za zaštitu prava sa sjedištem u Jerusalemu, kazala je da je Shawamrehu nedostajalo medicinske njege. Grupa čiji su advokati redovno posjećivali ovog zatvorenika kazala je da u takvim slučajevima zatvorenici često umiru nakon puštanja.

“Naim je umro uslijed očiglednog medicinskog nemara u izraelskim zatvorima. Ne bi se našao u ovakvom stanju da su vodili brigu o njemu”, kazao je za Al Jazeeru Muhannad el-Azza, advokat grupe Addamaar.

“Općenito, u izraelskim zatvorima postoji tendencija ka zanemarivanju svih zatvorenika, na svim nivoima – od izraelskih stomatologa do ljekara koji liječe hronične bolesti. Spori su kada treba liječiti zatvorenike. Često se dešava da zatvorenik čeka mjesecima ili godinama na operaciju.”

Azza je također rekao da su zatvorenici imali loš tretman u bolnici Ramla kojom upravljaju izraelski zatvori, u kojoj je bio zatočen Shawamreh.

“Bolesnicima vezuju ruke i noge za krevet. Sobe su zatvorene, a na one kojima je potrebna pomoć niko se ne osvrće”, dodaje advokat grupe za ljudska prava.

Prema palestinskom Centru za zatvorske studije, blizu 280 palestinskih zatvorenika umrlo je tokom izdržavanja kazne ili ubrzo nakon puštanja iz zatvora.

“Danas, slučaj Naima Shawamreha iznova stavlja u fokus stotine drugih bolesnih zatvorenika u izraelskim zatvorima”, kazao je Osama Shaheen, direktor Centra.

Trenutno je 1.200 zatvorenika bolesno, od kojih 21 u kritičnom stanju, koji su hospitalizirani u bolnici Ramla, kazao je Shaheen.

“Tražimo da svijet obrati pažnju na naše zatvorenike koji postaju sve bolesniji u izraelskim zatvorima i molimo se da svi naši zatvorenici budu pušteni”, rekao je Nabil za Al Jazeeru.

Izvor: Al Jazeera