‘Smrt u Sarajevu’ bh. kandidat za Oscara

Film je u kinima u Bosni i Hercegovini distribuiran u maju ove godine (EPA)

Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine, uz podršku Općine Stari Grad Sarajevo, izabralo je film Smrt u Sarajevu reditelja Danisa Tanovića za ovogodišnjeg bh. kandidata za nagradu Oscar.

Nagradu Oscar dodjeljuje američka Akademija filmskih umjetnosti i nauke AMPAS, a ceremonija dodjele jedan je od najgledanijih televizijskih programa tokom godine u SAD-u.

Film je svjetsku premijeru imao ove godine na Filmskom festivalu u Berlinu, gdje je osvojio “Srebrenog medvjeda” za najbolji igrani film u glavnoj konkurenciji ovog prestižnog festivala.

Na brojnim festivalima

Film je u kinima u Bosni i Hercegovini distribuiran u maju ove godine, a uspješno je prikazan i na brojnim filmskim festivalima, među kojima je i Sarajevo Film Festival.

U ovom filmskom ostvarenju igraju Vedrana Seksan, Muhamed Hadžović, Izudin Bajrović, Snežana Vidović, Faketa Salihbegović-Avdagić, Edin Avdagić, a producentica filma je Amra Bakšić Čamo.

Montažu potpisuje Redžinald Šimek, a direktor fotografije je Erol Zubčević.

Članovi komisije, koju je ranije potvrdila Američka akademija, bili su Ines Tanović, Elma Tataragić, Lejla Graho, Pjer Žalica, Veran Hrustanović, Amel Đikoli, Srđan Vuletić, Zoran Galić i Predrag Solomun.

Oscar za ‘Ničiju zemlju’

Mogućnost prijave, prema pravilima Američke akademije, imali su producenti s bh. dugometražnim filmovima koji su distribuirani u periodu od 1. oktobra 2015. do 1. oktobra 2016. godine u kinima Bosne i Hercegovine najmanje sedam dana zaredom, koji imaju DCP ili 35-milimetarske kopije filmova i koji su uglavnom na jeziku zemlje ispred koje se kandidiraju, a ne više od 40 posto na engleskom jeziku.

Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine već 14 godina kandidira film Američkoj akademiji u kategoriji za Najbolji strani igrani film.

Podsjećaju da je, na kandidaturu Udruženja filmskih radnika, 2001. godine nominiran film Ničija zemlja Danisa Tanovića, koji je u martu 2002. godine nagrađen prestižnom nagradom Oscar za najbolji strani film.

Izvor: Agencije