Smrtna kazna za ‘Romea u ćeliji smrti’

Pardo tvrdi da je 1986. godine ubio devet osoba koje su trgovale drogom i da je time učinio dobro svijetu (Anadolija)

Izvršena je smrtna kazna nad bivšim američkim policajcem Manuelom Pardom (56), koji je prije 26 godina u Floridi ubio devet kolega policajaca.

Nakon što je odbijena njegova žalba, u utorak je izvršena smrtna kazna ubrizgavanjem smrtonosne injekcije u Pardovo tijelo.

Pardo je prije smrti napisao pismo u kojem tvrdi da nije kriv za smrt tri policajke.

“U životu nisam nikada povrijedio niti jednu ženu. Da, ubio sam šest policajaca, i za to sam proklet. Ubio šest ili devet ljudi, u biti ne mijenja moju kaznu, ali neka se zna da ja nisam ubio tri žene za koje sam optužen. Moj rat je bio protiv ljudi koji su trgovali drogom. Izvinjavam se zbog tuge koju sam nanio svojoj porodici, jer oni nisu zaslužili ovu noćnu moru”, piše u Pardovom pismu napisanom nekoliko sati prije smrti.

Pardo: Do kraja tvrdio da nije kriv [Reuters]

Pardo tvrdi da je 1986. godine ubio devet osoba koje su trgovale drogom i da je time učinio dobro svijetu.

Za vrijeme suđenja 1988. godine, Pardo se obratio poroti i kazao da sebe smatra vojnikom i da je obavio svoju misiju, a porota ga je osudila devetorostrukom smrtnom kaznom.

Diplomirajući na policijskoj akademiji kao jedan od boljih polaznika, Pardo je karijeru počeo 1970. godine, a već 1980. bio je optuživan za lažne izjave i prevare.

U periodu od 92 dana, Pardo je 1986. godine ubio devet policajaca, među kojima su bile tri žene.

Njihova ubistva je uredno opisao u svom dnevniku, a otkriven je prilikom korištenja kreditnih kartica ubijenih kolega.

Parda je odlikovala velika ljubav prema ženama, a pošto se iz zatvora dopisivao s velikim brojem njih, i u zatvoru je bio poznat kao “Romeo u ćeliji smrti”.

Izvor: Agencije