Smrtonosna eksplozija bombe u Homsu

Najmanje 15 ljudi je ubijeno, a 24 je ranjeno u eksploziji autobombe u zapadnom sirijskom gradu Homsu u nedjelju, javila je sirijska državna televizija.

Istovremeno, borbe između snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i naoružane opozicije nastavljaju se širom zemlje.

Asadove snage već nekoliko dana teškom artiljerijom tuku opozicona uporišta u predgrađima Damaska.

Broj ubijenih raste, a samo u subotu poginulo je 116 osoba.

U nedjelju, osim Homsa, žestoke borbe vode se i u Damasku, Irbinu, Zabadaniu, Deir Ez Zoru, Halepu, Idlibu, Latakiji i Deri.

Svjedoci tvrde kako su vojna pojačanja na putu prema Damasku, kako bi pružili dodatnu podršku Vladinim snagama u borbi protiv naoružane opozicije.

Vijesti o sukobu na internetu

Internet i telefonija su djelomično obnovljeni nakon višednevne blokade, jedne od najdužih od početka 20-mjesečne revolucije koja se pretvorila u rat.

Opozicioni aktivisti bore se da i u takvim uvjetima pošalju svijetu sliku o dešavanjima u njihovoj zemlji.

”Počeli smo objavljivati snimke demonstracija, zatim snimke sukoba sa vojskom u Halepu i onda je režim odlučio ukinuti našu konekciju, i mobilnu i fiksnu,  tako da smo prisiljeni koristiti 3G mreže. Nekada moramo pješačiti i 50 kilometara kako bi hvatali signal turskih 3G mreža”, kaže aktivista Abu Hamza.

S druge strane sirijsko-turske granice, vojni stručnjaci NATO-a već pregledaju moguće lokacije za postavljanje Patriot raketa.

Erhan Kelesoglu, profesor sa Univerziteta u Istanbulu, vjeruje kako to nije mudra odluka.

”Kad je riječ o sirijskoj krizi, lično mislim da je turska Vlada poduzela nepotreban i rizičan korak. Mogla se suprotstaviti Basharovoj Vladi i ostati neutralna. Mogli su održavati kontakte i sa Basharovom Vladom i sa opozicijama”, smatra on.

Samo Sjedinjene Američke Države, Njemačka i Holandija imaju naprednu verziju Patriot raketa tipa PAC-3. Turska ih želi radi zaštite od mogućeg prelijevanja sirijskog sukoba na njenu teritoriju.

Izvor: Al Jazeera