Smrtonosna eksplozija odjeknula u školi na Krimu

Prema nepotvrđenim informacijama navodno je došlo do eksplozije plina (AP)

Najmanje 18 osoba je poginulo u eksploziji bombe, koja se dogodila u kantini koledža na Krimu, a osumnjičeni napadač izvršio je samoubojstvo, potvrdili su krimski dužnosnici čije izjave prenose ruski mediji.

Čelnik Krima Sergej Aksjonov izjavio je da je broj mrtvih porastao na 18, a da ih je pedesetak ranjeno, od kojih su mnogi tinejdžeri, javljaju ruske novinske agencije.

Također je rekao da je osumnjičeni 22-godišnji student četvrte godine koledža izvršio samoubojstvo.

Po riječima Aksjonova, kako prenosi Interfax, zasad nije poznat motiv napada.

“Istražna tijela rade na tome, a tijelo ubojice pronađeno je u knjižnici na drugom katu”, rekao je Aksjonov.

Vojska na terenu

Dužnosnici su izjavili da se taj incident tretira kao teroristički napad.

Videosnimka s lica mjesta prikazuje oklopne transportere i vojne kamione poredane na prilazu koledžu u krimskom lučkom gradu Kerču.

Neimenovani stanovnik Kerča rekao je da su dužnosnici dali uputu roditeljima da pokupe svoju djecu iz škola i vrtića u gradu radi njihove sigurnosti.

Ruski istražni odbor priopćio je da je eksplozivno sredstvo napunjeno metalnim predmetima eksplodiralo u kantini koledža.

Putin naredio pomoć i hitnu istragu

Predsjednik Vladimir Putin naredio je ministarstvu zdravstva i ministarstvu za izvanredne situacije kao i drugim službama da poduzmu sve potrebne mjere kako bi pružili pomoć ozlijeđenima, izjavio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Kako je rekao, naređeno je da se ozlijeđeni prebace u vodeće zdravstvene ustanove u Moskvi i drugim gradovima Rusije u slučaju potrebe.

Osim toga, Putin traži od službi za provedbu zakona, među ostalim i od Savezne sigurnosne službe (FSB) da hitno otkrije šta stoji iza eksplozije.

Vojska je poslala na mjesto nesreće oko 200 vojnika i desetak vozila i helikoptera kako bi pomogli službama za izvanredne situacije.

Ministarstvo za izvanredne situacije poslalo je nekoliko helikoptera i transportni zrakoplov Iljušin 76 s psiholozima i spasiocima.

Rusija je anketirala Krim prije četiri godine izazvavši međunarodnu osudu i sankcije Zapada.

Izvor: Agencije