Smrtonosna eksplozija u džamiji u Kuvajtu

Videosnimci sa mjesta eksplozije prikazuju nekoliko tijela na podu među ruševinama te oblake gustog dima (Twitter/@LatestinKw)

Broj žrtava samoubilačkog napada u šiitskoj džamiji u centru Kuwait Cityja povećan je na 27, javila je kuvajtska televizija, pozivajući se na podatke Ministarstva zdravstva ove države.

Prema ljekarskim izvorima, broj ranjenih dostigao je 227, prenosi ruska agencija RIA Novosti.

Videosnimci sa mjesta eksplozije prikazuju nekoliko tijela na podu među ruševinama te oblake gustog dima. Medicinski stručnjaci su saopćili kako očekuju da će se broj mrtvih povećati, s obzirom na to da je nekoliko žrtava u kritičnom stanju.

Grupa Islamska država Irak i Levant je u saopćenju na društvenim mrežama preuzela odgovornost za napad na šiitsku džamiju u Kuvajtu, navodeći izvjesnog Abu Suleimana al-Muvaheda kao izvršioca.

Prema saopćenju ISIL-a u eksploziji su “ubijene i ranjene desetine ljudi”.

Najmanje osam osoba s različitim vidovima povreda dovezeno je u lokalnu bolnicu u četvrti u kojoj se nalazi džamija, naveli su medicinski izvori.

Službe za hitno djelovanje su na mjestu događaja, koje je okruženo oblacima gustog dima i velikim brojem ljudi.

Posjeta Emira

Kuvajtski emir Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah, posjetio je džamiju “Imam Sadiq”, udaljenu nekoliko zgrada od Ministarstva unutrašnjih poslova Kuvajta.

Bivši kuvajtski ministar informiranja Saad al-Ajmi je rekao za Al Jazeeru da je napad podsjetnik da nijedna zemlja nije “imuna na terorizam”.

Ajmi je rekao da Kuvajt ima “dobru historiju” u odnosnima između sunitskih i šiitskih grupa te da ta mala zemlja ima dobru sigurnost.

Naveo je ranije da nema široko rasprostranjenog neslaganja te da ne bi bio iznenađen da je za incident odgovoran “usamljeni vuk”.

Međutim, ako neka grupa preuzme odgovornost, “smatram da bi oni koji žele cijelu regiju gurnuti u sektaški rat bili iza ovog napada, jer je to njihova namjera”.

Izvor: Al Jazeera i agencije