Smrtonosna eksplozija u rudniku u Iranu

U rudniku je zaposleno blizu 500 ljudi, a eksplozija se desila u trenutku smjene (Reuters)

Spasioci su izvukli 21 tijelo iz rudnika uglja na sjeveru Irana nakon današnje eksplozije u kojoj se urušio tunel rudnika, prenose novinske agencije.

Rudarski zvaničnik u provinciji Golestan Reza Bahrami rekao je da su u pitanju tijela rudara, koji su ušli u tunel kako bi pokušali da spase kolege, među kojima je mnogo zarobljenih, prenio je AFP.

Ranije je saopćeno da je najmanje 80 ljudi ostalo zarobljeno u rudniku uglja u Iranu nakon eksplozije.

Prema izvještajima, rudnik Zemestan-Jurt, u sjevernoiranskoj provinciji Golestan, urušio se kad je eksplodirao džep metana dok su radnici pokušavali pokrenuti motorno vozilo.

Rudnik se nalazi 14 kilometara od grada Azadshahra.

Šef iranske službe za hitne slučajeve Pir-Hossein Kolivand rekao je ranije da je u jednom dijelu rudnika zatrpano 40 rudara, a u drugom dijelu još 30 do 40.

Neimenovani zvaničnik kazao je za agenciju IRNA da je nekoliko rudara vjerovatno poginulo u eksploziji, ali o tome nema zvaničnih informacija.

Izvučeno 12 povrijeđenih

Press TV, engleski servis državne iranske televizije, izvijestio je da su najmanje dva rudara izgubila život, a da su deseci drugih povrijeđeni u eksploziji.

Na sigurno je dosad izvučeno 12 povrijeđenih.

Lokalni zvaničnik rekao je da su tuneli ispunjeni plinom i da je zato spašavanje znatno otežano, ali da je uklanjanje ruševina i kopanje rezervnog okna u toku, kao i da su na licu mjesta ekipe za hitne slučajeve i psi tragači.

Drugi zvaničnik, koji nije želio biti imenovan, rekao je za IRNA-u da postoji vjerovatnoća da su neki od radnika poginuli u eksploziji, ali da ne postoji zvanična brojka žrtava.

U rudniku je zaposleno blizu 500 ljudi, a eksplozija se desila u trenutku smjene.

Izvor: Al Jazeera i agencije