Smrtonosna klizišta na Baliju: Prijete nove padavine

Najmanje 12 Indonežana, među kojima troje djece, smrtno je stradalo u klizanju tla na Baliju, nakon jakih kiša koje su pale na sela tog turističkog otoka, objavile su lokalne vlasti.

Nekoliko kuća zatrpano je ili jako oštećeno u noći na petak po lokalnom vremenu u okrugu Kintamani, na sjeveru otoka, usred sezone kiša.

“Jaka kiša izazvala je klizanje tla u tri sela i 12 osoba je poginulo”, izjavio je glasnogovornik nacionalne agencije za katastrofe Sutopo Purwo Nugroho.

Troje djece starosti jednu, sedam i 10 godina smrtno je stradalo u dva sela.

Osim 12 mrtvih, pet je osoba ozlijeđeno, od kojih troje teško, po istom izvoru.

Vjeruje se da nema nestalih.

Evakuirano stanovništvo

Seljani su evakuirani iz nastradalih zona, daleko od turističkih mjesta na jugu otoka, te se čini da nema drugih žrtava, prenose agencije.

Meterolozi najavljuju nove, obilne padaline tijekom vikenda te su stanovnici ugroženog područja pozvani da budu u pripravnosti zbog mogućnosti pojave novih klizišta.

Klizišta i poplave česte su pojave u indonežanskom arhipelagu, pogotovo tokom kišne sezone čiji je vrhunac početkom godine.

Prošlog prosinca najmanje 29 osoba je poginulo, a 19 se vodi kao nestalo, kada su poplave i klizišta pogodile grad Garut na indonežanskom ostrvu Java.

Izvor: Agencije